Компанија Штада, власник Хемофарма, продата за 5,4 милијарди евра

БАД ВИЛБЕЛ: Власници инвестиционих фондова Бејн Капитал (Bain Capital) и Синвен (Cinven) успели су у поновољеној понуди да договоре преузимање немачког произвођача генеричких лекова, компаније Штада Арцнејмител, за 5,4 милијарде евра, јавља агенција "Блумберг".
Štada  Foto: Štada
Фото: Štada

Купци су успели да убеде најмање 63 одсто власника акција Штаде на продају, што је био минимални праг за прихватање преузимања, наводи њујоршка агенција, позивајући се на саопштење објављено на званичном веб сајту Штада групе.

Претходно је Штада тај минимални праг за прихватање преузимања поставила на 75 одсто, а затим га је у два наврата спуштала, прво на 67,5 одсто, а потом на 63 процента. 

У оквиру немачког фармацеутског гиганта Штада од 2006. године послује и вршачки Хемофарм.

Настојања два инвестициона фонда да преузму Штаду трајало је месецима, и повремено се чинило да су њихови покушаји осуђени на пропаст, наводи "Блумберг".

Додаје, такође, да данашња објава успшеног исхода преговора није крај пута за Бејн Капитал и Синвен. 

Наиме, купцима ће бити потребан сток од 75 одсто акција са правом гласа како би закључили такозвани "споразум о доминацији", који би им омогућио пуну контролу над компанијом и њеним токовима готовине.

То значи да ће два фонда морати да убеђују и друге неодлучне акционаре да им продају своје акције, и вероватно ће бити потребно да додатно "зашећере" понуђену цену изнад нивоа од 66,25 евра по акцији, колико нуде сада. 

"Задовољни смо што је питање будуће власничке структуре сада решено", изјавио је Енгелберт Костер Тјенк Вилинк, главни извршни директор немачке фармацеутске компаније. Додао је да ће "Штада сада поново моћи да се у потпуности усредсреди на пословање".

Све сагласности антимонополских регулатора су обезбеђене, а понуђене акције ће бити пренете пре краја месеца, наводи се у саопштењу произвођача лекова из Бад Вилбела.

Акције Штаде скочиле су за 12 посто на 71,85 евра у поподневном трговању на Франкфуртској берзи у 13:34 часова, након што су претходно достигле највиши ниво икада.

Вредност акције Штаде се готово удвостручила од априла 2016, услед спекулација да ће компанија можда бити продата.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести