КОНАЧНО: За нисконапонске мреже у Србији 100 милиона евра

ВРАЊЕ: Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас у Врању, где је организован пријем грађана, да је за безбедност нисконапонске мреже широм Србије обезбеђен велики новац како би сви људи имали стабилан напон без обзира где живе.

Министарка је нагласила да је то проблем у читавој Србији, тамо где на огромном простору постоји 10, 12 или 15 кућа, а не само у разуђеним деловима Општине Врање.

"Наш задатак је да следеће године уложимо минимум 100 млиона евра, што значи да ће се и овде у Врању улагати и очекујем да ће следеће године имати стабилан напон", рекла је Михајловић на питање новинара о електробезбедности у разуђеним руралним деловима Врања.

Према њеним речима, на теритирији целе Србије биће уложено преко 100 милиона евра уропаво за безбедност нисконапонске мреже, како би људи коначно били у ситуацији да нормално живе да немају често мали ситних исклучења које утичу да вам црке фризиедер, ТВ.

Михајловић је говорила и о пројекту повећања енергетске ефикасности који ће трајати наредних неколико година, истичући да ће бити потребно између 100 и 150 милиона евра годишње.

"Сада локалне самоуправе расписују позиве ка компанијама које ће учествовати у замени столарије, сви подаци су јавно доступни, постоје јасно дефинисана правила за то које компаније могу да учествују. Након тога иде позив ка заинтересованим грађанима, који се са профактурама јављају општинама или градовима. Очекујемо прве уговоре са грађанима крајем августа и да пре почетка грејне сезоне буду завршени радови", рекла је потпредседница Владе.

Према њеним речима, почетком септембра биће расписан и јавни позив за субвенционисање куповине соларних панела.

„И тај позив биће по истим принципима као и за замену столарије. У оба случаја држава ће обезбедити 50 одсто средстава, а 50 одсто ће плаћати грађани. Новца има довољно, позивам све да се пријаве, јер је неопходно да смањимо потрошњу топлотне и електричне енергије", рекла је она.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести