Континентал пет година у Србији, Нови Сад главно чвориште иновација

Са око 1.000 запослених, с канцеларијама и фабрикама на четири локације у граду, „Континетал Аутомотив Србија”  је обележио пет година од доласка у Нови Сад.
д
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Директор Саша Ћоринга, говорећи на свечаности у Пупиновој палати, рекао је да је створена база за изузетну будућност и да ће убрзо „Континентал” постати највеће извозно предузеће у Србији, а Нови Сад центар аутомобилске индустрије.

Обраћајући се новинарима Ћоринга је рекао да 2017. године нису ни сањали да ће стићи до садашњег нивоа, те да је невероватно шта је постигнуто за само пет година.

Он је подсетио да су многи тврдили да није могуће да ће „Континентал” запослити 500 инжењера у току три прве године. али да сада у Истраживачко-развојном центру (Р&Д) имају 800 људи и додатних 200 људи запослених у фабрици.

Фото: Дневник/Р. Хаџић
Поставили смо базу за изузетну будућност. Мислим да ћемо, ако сви планови буду ишли како треба, за кратко време бити највећи извозник из Србије (Саша Ћоринга)

- Имамо већ четири локације у Новом Саду: централа у Пупиновој палати, још један Р&Д центар у Научно-технолошком парку, где ће се једна од јединица преселити ускоро и отворили смо не једну, већ две фабрике. Једна већ ради, такозвана „барунфилд” инвестиција у индустријској зони Север 4, где је већ произведено десетине хиљада инструменти табли и екрана, који се налазе у аутомобилима широм света. Али, то је само почетак, пошто ћемо у септембру отворити другу фабрику, једну од највећих у свету у радној зони Каћ - поручио је Ћоринга.


Успешна прича с јаким темељима

Како је нагласио Исмаил Дагли, у Новом Саду је „Континентал” оборио рекорд у времену за које је нарастао са 100 на 1.000 запослених и проширио своје погоне.

- Ова успешна прича има јаке темеље и ослања се на вештине, посвећеност и напорни рад запослених у Новом Саду, висококвалификоване, мотивисане и агилне радне снаге, састављене од софтверских, машинских и електро инжењера, а сад и фабричких радника. Оно што се развија у Новом Саду побољшава искуство возача аутомобила, камиона и аутобуса - истакао је Исмаил Дагли.

По његовим речима, као први велики страни послодавац у овом региону „Континентал” није никада зажалио што је дошао у Нови Сад, јер су знали да ће наћи одговарајуће кадрове и погодне услове за њихове планове.

- Наставићемо да растемо и да запошљавамо нове људе у овом региону. Део наше снаге и корпоративне културе јесте слобода да се траже нова решења, поверење једних у друге и међусобна подршка, добри услови рада и конкурентна зарада - напоменуо је Дагли.


Ћоринга је додао и да је то тек почетак лепе приче.

- Поставили смо базу за изузетну будућност. Надамо се да ћемо из Р&Д центра у Новом Саду диктирати трендове аутомобилске индустрије. Рашћемо по броју људи и у Р&Д центру и у фабрици и мислим да ћемо, ако сви планови буду ишли како треба, за кратко време бити највећи извозник из Србије - изјавио је он.

У Истраживачко-развојном центру (Р&Д) имају 800 људи и додатних 200 људи запослених у фабрици

Како је указао, новосадска испостава је веома важна за централу „Континентала”, јер их виде као центар трансформације аутомбилске индустрије. Уједно Ћоринга је изразио наду да ће бити и центар промене у Србији, „као једна од најуспешнијих, најважнијих и највећих фирми у држави, по свим критеријумима”.  

Фото: Дневник/Р. Хаџић


Холограми и дигитализовани кокпити

У Пупиновој палати представљени су и производи које су развили домаћи стручњаци и који се производе у Новом Саду. Рачунари за возила, радари, камере, системи бесконтактног уласка у возило, дигиталне инструмент табле, таблети...

Инжењери су новинарима описивали могућност ових крајњих домета технологије, па је могло да се види како изгледа конзола са холограмом виртуелног помоћника, те инструмент табла која реагује на покрете испред ње, а која се већ уграђује у БМВ аутомобиле. Ту се нашао и потпуно дигитализован кокпит, чији екран даје повратну физичку информацију кориснику, симулирајући механички доживљај рада прекидача, точкића и свега оног што полако одлази у прошлост. Како се могло чути, овај кокпит ће се вероватно наћи у новом Реноовом „мегану”.


- Све што смо урадили до сада и све што сањамо сада не би било могуће без подршке централе, од које смо добили одрешене руке да радимо ствари како смо ми мислили да би требало, на „српски начин”. То је било веома важно, али најважније, на шта сам најпоноснији, јесте што су наши људи феноменални. Желео бих да се зхавалим свим нашим изузетним стручњацима, који су веома брзо прошли обуку и овладали новим технологијама, који су завршавали посао у било које задато време и привлачили нове пројекте. Фантастичан је тим из Новог Сада - закључио је Саша Ћоринга.

Представник борда директора „Континентал Аутомотив” и директор пословне јединице „Смарт Мобилитџ„ Исмаил Дагли казао је да је веома импресиониран успехом његових колега у Новом Саду.

- Нема сумње, Нови Сад је израстао у једну од најважнијих „Континенталових” локација аутомобилске индустрије, веома модеран комплекс који може да пружи практично све из прве руке. Јако, употпуњено, развојно-истраживачко одељење развија најнапредније компоненте и решења за све главне произвођаче аутомобила и камиона, док фабрика, на истом месту, производи све ове производе - напоменуо је Дагли.

Фото: Дневник/Р. Хаџић


Купили 35 хектара у Каћу

По речима Саше Ћоринге,  „Континентал” је у Каћу купио 35 хектара земљишта, коју намерава да увећа, а планове компаније је је довео у корелацију с површином земљишта коју поседује. Ћоринга је рекао и да је поносан што развијају веома иновативне технологије и што су повећали стандарде запошљавања у Новом Саду.

- Наш фокус је увек на људима, да буду задовољни и срећни. Мислим да се десио један феномен, гледајући нас и друге сличне фирме, да људи више не иду у иностранство. Немају зашто, плате су велике, задовољни су послом, имају обезбеђену каријеру овде код њих, у њиховом граду, могу да живе лепо, а у исто време могу да путују - навео је директор „Континетал Аутомотив Србија”.


Он је додао и да је за развој инвестиције у Нови Сад заслужан и „фактор мреже”.

- Од почетка су локалне и државне власти и универзитети радили заједно с нама ка заједничком циљу - да претворимо Нови Сад у главно чвориште инжењеринга и аутомобилске индустрије у Србији. У Новом Саду нашли смо идеалну мрежу у многим аспектима: добро опремљене образовне институције, градске власти које су нам пружиле подршку, функционалну администрацију, као и заједницу веома отворену за промене и технологију. Због свега тога, пуног срца бих желео да се захвалим Новом Саду и Србији - изјавио је Дагли, додавши да се „наше путовање наставља”.

По његовим речима,намера „Континентала” је да претворе Нови Сад у главно чвориште инжењерских услуга у њиховом аутомобилском сектору, те да су близу остварења тог циља. Дагли је указао и да у регион стиже компанија за компанијом, отварајући нова радна места и повећавајући приходе од пореза локалним самоуправама, уједно привлачећи нове добављаче.

- Оно што видимо овде, јесте још једна врста ефекта умрежавања - када регион досегне одређени критични број компанија, он привлачи још више њих и раст се убрзава. Заузврат, то привлачи универзитете и друге институције да повећају своје учешће и ангажованост. Веома сам импресиониран како је све добро испало за регион. Ангажовање запослених  и добра пословна пракса су од кључне важности за Нови Сад, ако желите да задржите постигхнути успех и да наставите да се развијате - закључио је Исмаил Дагли.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести