Копач: Јавно надметање - јефтинија подршка зеленој енергији

БЕОГРАД, БЕЧ: Енергетска заједница је позвала Србију да усвоји сет измена Закона о енергетици, који уређују подршку државе за обновљиве изворе енергије, објавио је портал Balkans Green Energy News.
Epa (David Chang)
Фото: Epa (David Chang)

Директор Енергетске заједнице Јанез Копач је, како наводи портал, обавестио у писму представнике Одбора за економију, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Скупштине Србије о наредним корацима које земља, као чланица Енергетске заједнице (ЕЗ), треба да направи у циљу усаглашавања правног оквира са законима ЕУ.

Александра Томић, чланица Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, каже, међутим, за Танјуг да то скупштинско тело није добило никакав званичан допис од Енергетске заједнице.

Директор ЕЗ, Јанез Копач, у изјави за Танјуг није потрврдио, али ни демантовао писање портала да је упутио допис овом одбору Скупштине, већ је навео да би се изменама Закона о енергетици “прописи Републике Србије, којима се регулишу подстицајне мере за произвођаче енергије из обновљивих извора, у потпуности ускладили са тековинама ЕУ у области енергетике”.

То је, како наводи Копач у одговору достављеном Танјугу имејлом, једна од обавеза предвиђених Уговором о оснивању Енергетске заједнице, чији је Србија члан од 2006. године.

Измене би, како објашњава, подразумевале увођење новог, јефтинијег система подршке произвођачима енергије из обновљивих извора, који се заснива на давању подстицаја произвођачима у поступку јавног надметања.

Тај би поступак био отворен за све произвођаче енергије из обновљивих извора, на основу јасних, транспарентних и недискриминаторских критеријума.

У складу са регулативом ЕУ, нови систем подршке се у земљама чланицама ЕУ примењује од 1. јануара 2017. у циљу давања подстицаја само оним произвођачима који понуде најповољније услове, односно цену у поступку јавног надметања, наводи Копач.

Таква шема би, додаје он, важила само за нове инвеститоре, а не постојеће, који већ имају склопљен уговор. 

Подстицајне мере за повлашћене произвођаче се, према његовим речима, додељују у облику премије произвођачу који је проглашен најповољнијим понуђачем у поступку јавног надметања.

Премија се рачуна као разлика у цени коју је повлашћени произвођач понудио у поступку надметања за остваривање права на подстицајне мере (уговорена цена) и тржишне цене електрицне енергије (референтна цена). 

Тиме се укида могућност директног давања државних подстицаја сваком произвођачу који поднесе захтев за доделу средстава и који испуни услове предвиђене законом, засноване првенствено на досадашњим феед-ин тарифама, тј. право сваког повлашћеног произвођавца да прода енергију гарантованом снабдевачу по повлашћеној цени, додаје Копач.    

Копач је такође навео да би изменама закона био одређен оператор за обновљиве изворе енергије.

Он би био надлежан за исплату подстицајних средстава у складу са програмом подстицајних мера повлашћеним произвођачима, као и за обрачун и прикупљање средстава по основу накнаде за све категорије повлашћених произвођача коју плаћају сви крајни купци. 

Доделу подстицајних мера би одобравала Влада, на предлог надлежног министра за енергетику, као и Комисија за контролу државне помоћи, у поступку претходне контроле државне помоћи, навео је Јанез Копач.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести