Кораке на паметној подлози претварују у струју

Осветљени тржни центри, аутобуске и железничке станице, биоскопи, факултети... места су у која сваког дана уђе и из њих изађе велики број људи.
Željko Popović i Vladimir Vincan pobednici  nacionalnog takmičenja za najbolju studentsku ideju Foto: privatna arhiva
Фото: Жељко Поповић и Владимир Винцан победници националног такмичења за најбољу студентску идеју Фото: приватна архива

И то није ништа необично, али је занимљиво питање да ли би се њихов пролазак могао некако искористити, а да се при томе остваре и значајне уштете у енергији.

Одговор на ово питање понудили су студенти четврте године Енергетике, електронике и телекомуникација на Факултету техничких наука у Новом Саду Жељко Поповић и Владимир Винцан, чија је идеја паметне подлоге- SmartWalk- подлога која претвара механичку енергију човековог хода у електричну енергију однела победу на Националном такмичењу за најбољу студентску идеју у 2018. години.

Рачуница каже да је потребно да око 10.000 људи направи 10 корака дневно да би се SmartWalk исплатио

С правом би се могло рећи да се могло очекивати да Жељко, који се још као основац заинтересовао за електронику и истраживање у овој области, и који је завршио Техничку школу “Иван Сарић” у Суботици, и Владимир, који је завршио Гимназију “Јован Јовановић Змај” у Новом Саду и такође од малена заволео електронику, уз подршку породице и професора с ФТН-а, својим радом интересовањем и залагањем осмисле идеју за коју су заслужили ову значајну награду.

На такмичењу које је организовано у оквиру Еразмус плус и Институционални оквир за развој треће мисије универзитета у Србији ИФ4ТМ  с циљем да се промовише предузетничка култура студентске популације, учествовали су студенти седам вискокшолских установа у Србији, а Жељко и Владимир су поебду однели у конкуренцији 10 тимова. Током такмичења оцењивано је више фаза, било је потребно направити и бизнис план, промотивни материјал, а оцењиване су и вештине презентовања. 

Жељко и Владимир указују да је основна идеја коју су пратили осмишљвајући ову паметну подлогу била да се механичка енергија човековог хода генерише у електричну енергију за мале уређаје, попут пуњача за телефоне и слично, али и да светлећа подлога с ЛЕД екраном буде правац за навођење људи на путу ка излазу у случају ванредних ситуација.

- Намера нам је била осмислимо подлогу којом би смањила потрошња конвнционалних видова енергије и унапредило коришћење зелене енергије, односно да осмислимо уређај који генерише електричну енергију, не зависи од временских прилика, а на располагању је- каже Жељко. - Тако се и родила идеја за коју смо освојили прво место - SmartWalk - подлога која би конвертовала механичку енергију човековог хода у електричну енергију.


Будућност на ФТН-у

Владимир и Жељко наглашвају да резултата који су постигли на такмичењу, као и успеха у досадашњем студирању не би било без велике и и те како важне подршке професора на ФТН-а, који су увек спремни да их подупру при решавању сложених проблема и помогну да се идеје које имају развију. Обојица наглшавају да би свакако желели да упишу мастер студије у иностранству, на неком од познатих универзитетских центара како би се усавршили, и потом се врате у Србију и наставе каријеру на ФТН-у.


Наши саговорници указују и да су могућности за примену ове подлоге велике јер би она могла да се угради на местима где је велика фрекфенција људи, да данашња технологија обећава да би се ова идеја могла применити и да у свету постоје фирме у којима се размишља на сличан начин.

- За сада је реч још увек о идеји, али радимо на реализацији прототипа, који планирамо да поставимо на улазу на наш факултет- каже Владимир. - Сада постојећим техологијама у овој области може се произвести пет ват секунди по кораку, а рачуница каже да је потребно да око 10.000 људи направи 10 корака дневно да би се СмартЊалк исплатио. Уградњом уређаја који би генерисао струју и служио за напајање мањих елекричних уређаја пуниле би се батерије, а из њих би се напајали одређени потрошачи, пре свега безбедносни и алрамни системи, који и иначе захтевају непрекидно напајање

Они истичу да се уз ту функцију, а уз уградњу одговарајуће електронике, може прецизно знати колико има људи у неком објекту што у случају непревиђених ситуација спасилачким службама даје тачан податак о броју људи у одређеном простору, а могли би да се добију и други важни статистички подаци. Наравно, идеја двојице студената ФТН-а могла би да има примену и у сфери маркетнга - уградњом адресабилних лед трака у SmartWalk  плоче купци би могли да се усмеравају до одређених продавница или ресторана у неком тржном центру, могуће је и исписивање рекламних порука- а при томе се енергија за све то обезбеђује захваљујући ходу пролазнка.

Добрила Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести