Корона није значајно оборила цене некретнина

ПОДГОРИЦА: „Цене некретнина, у време пандемије корона вируса, нису пале онолико колико се очекивало па се станови у староградњи, у делу Подгорице, преко Мораче, могу пазарити и до 1.300 евра за квадратни метар”, каже Едита Даутовић, власница једне подгоричке агенције за некретнине.
podgorica, pixabay
Фото: pixabay.com

Она је у Јутарњем програму Телевизије Црне Горе (ТВЦГ) подсетила да је тржиште некретнина потпуно стало током пандемије корона вируса, па у једном моменту није било ни понуде, ни потражње.

Упркос свему, верује да за тржиште некретнина у Црној Гори долазе бољи дани.

Даутовић објашњава да је више фактора који утичу на само тржиште.

Кад је реч о рентирању станова, она каже да су цене снижене до 50 евра, док је кирија у луксузнијим становима осетније снижена.

"У луксузнијим становима, у новоградњи преко Мораче, кирије су ниже и до 150 евра, јер власници желе да издају стан. Боље је да је некретнина у употреби, јер ја за њу потребно издвојити средства за одржавање", рекла је Даутовић.

Када је у питању продаја станова цена је пала, али, како каже, не онолико колико се очекивало.

"У Подгорици се преко Мораче држе цене у староградњи, а очекивао се пад. Цена дође и до 1.300, а кад говоримо о новоградњи то је од 1.500 до 1.800 евра", истакла је Даутовић.

Она, међутим, истиче и да црногорско тржиште некретнина последњих година трпи турбуленције, што потврђују подаци Централне банке Црне Горе (ЦБЦГ), по којој је дошло до пада страних инвестиција у 2019. у односу на 2018. годину.

"Пред почетак пандемије осетио се пад потражње за издавањем и продајом некретнина, то је кренуло крајем фебруара, да би оног дана кад су уведене мере тржиште потпуно стало. У једном моменту није било ни понуде, ни потражње станова", рекла је она, пренео је портал РТЦГ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести