Корона уништила издавање станова на дан

БЕОГРАД: Издавање станова на дан, веома популарно и код нас последњих година, једна је од делатности која је највише страдала у доба короне.
stanovi stanogradnja Dnevnik
Фото: Дневник (Слободан Шушњевић)

Суноврат је кренуо већ са проглашењем епидемије и увођењем ванредног стања, када је због забране одржавања

утакмица, концерата и осталих догађаја, због којих би људи са стране дошли у Београд, почело и прво отказивање резервација.

Како за Танјуг наводе са дигиталне платформе и веб портала Апартмани Београд (www.apartmani-u-beogradu.com), који се годинама баве овим послом, посао је мало живнуо почетком јуна.

"Људи су се тада слободније кретали и у Београд је долазио велики број гостију из унутрашњости Србије, пре свега, младих који су полагали пријемне испите за упис на факултете“, кажу у Апартманима Београд.

Долазили су и гости из Македоније а и тениски турнир Адриа тур, који је организовао наш тенисер Новак Ђоковић, привукао је туристе у главни град. У јуну је било и доста свадби, због чега у Београд, иначе, долазе људи из других делова Србије, посебно викендом.

После солидне ситуације у јуну, у јулу је са погоршањем епидемиолошке ситуације уследио нови суноврат и замирање посла.

Гости из иностранства су се свели на људе из Босне и Херцеговине, док странаца који туристички посећују Београд уопште није било, нити их има сада. А управо су они, наводе у Апартманима Београд, најбројнији у августу и летњим месецима.

Не долазе ни наши људи који живе у западноевропским земљама, јер се стално мењају правила уласка у нашу земљу и повратка у Немачку, Швајцарску и друге земље у којима живе.

Све је то велики удар на ову делатност, јер поменуте категорије грађана, најчешће и изнајмљују станове у Београду на краћи период.

Учинак короне у овој области је такав да је број ноћења у Београду више него преполовљен у односу на лане, а просек ноћења у летњим месецима опао са три на једну ноћ.

Онима који сада покушавају да колико- толико оживе посао, корона је додатно повећала трошкове, јер су издавања за средства за хигијену, односно дезинфекцију станова, већа него раније.

У Апартманима Београд наводе да се велики број рентијера преорјентисао, па чекајући да се епидемија заврши, станове које су издавали на дан, сада дају у месечни најам.

То се, додају, нарочито односи на оне који су реиздавали станове, тј. закупљивали их од власника на месец дана, а онда издавали на дан.

Тиме је смањена понуда апартмана, као и цена најма. Она је сада нижа за 10 до 20 одсто у односу на исти период прошле године.

Управо су поменути реиздавачи станова најгоре прошли за време епидемије. Јер, многи су када је болест почела, имали изнајмљене станове за које су платили ренту а суочили су се са тим да им гости откажују резервације.

Један од њих, који је желео да остане анониман, каже да је у тренутку проглашења ванредног стања имао три изнајмљена стана у Београду и сваки је имао госте.

"Све остале резервације које сам тада имао, за март, април, чак и мај, гости су отказали већ прве недеље након проглашења ванредног стања", рекао је он.

Како каже, ваљало је одлучити шта са изнајмљеним становима. Први је власницима вратио средином априла а друга два у јуну. Држао их је до тада надајући се да ће бизнис моћи да се опорави и настави током лета, али се то није десило.

„Преварио сам се. Опоравка није било. Немогуће је покрити трошкове закупа, комуналија и остварити неку зараду“. Зато није сигуран да ли се се опет вратити овом послу.

"Пратићу шта ће се даље дешавати. Моја одлука ће зависити од тога какво ће даље бити стање у туризму али у наредних годину дана сигурно се нећу враћати у овај бизнис“, категоричан је саговорник Танјуга.

У Апартманима Београд кажу да тај сектор, који је због епидемије претрпео велике материјалне губитке, није добио помоћ од државе и наводе да је законом донетим у фебруару власницима станова омогућено да паушално плаћају порез на издавање и боравишне таксе.

То је довело до тога да се велики број станова категоризовао.

Од помоћи би им било, кажу, ослобађање дела или целог износа пореза и дела за боравишне таксе, као и да се изађе са бољим планом помоћи и одлагањем плаћања пореза за целу ову и наредну годину, све док се ситуација не побољша.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести