Костић: Улагаћемо у банке

НОВИ САД: Компанија МК Група, која је према речима власника Миодрага Костића, у последњих 20 година инвестирала више од милијарду евра у Србији, највише у аграр, хотеле, банкарски сектор, наставиће улагање у хотелијерство, најмлађу грану овог холдинга, а планирају и куповину банака у региону.
kostic, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

Једна од последњих инвестиција МК Групе, управо у банкарству, је и преузимање пете по величини банке у Словенији, Горењске банке, наводи Костић за Танјуг и каже да сада имају 33 процента власничког удела, али 61 одсто у гласачким правима те банке.

"У овом моменту, гледајући та права, поседујемо већину Горењске банке", каже Костић.

На питање Танјуга за које банаке у региону је заинтересован, каже да је рано причати о томе, али да ће то свакако бити оне банке које су "у складу са могућностима Аик банке и Групе у целини".

"А са друге стране, у складу са понудама које буду на тржишту. Сагледавајући и једну и другу страну, определићемо се..."

Тврди да су се ранијих година многи инвеститори "залетали" улажући у хотеле и банке у Србији и региону, да су у те послове ушли они који "не знају шта ће са тим инвестицијама", и да су извори финансирања које су имали били краткорочни, а управо је, сматра, потребно имати дугорочне инвестиције за такав посао.

Каже да начин како се некада радило у банкарству и хотелијерству више није одржив и да је потребно ићи у корак са дигитализацијом.

"Код банака је то можда чак и изразитије јер дигитализација носи са собом оптимизацију трошкова. Неко је спреман, а неко није спреман на то, и ми ту видимо велики простор", објашњава Костић.

Сматра да су на подручју југоисточне Европе, а посебно у бившим југословенским републикама, сектори хотелијерства и банкарства тренутно у процесу консолидације.

"Банке ће се консолидовати, банке ће се продавати, и у овом моменту ми гледамо више циљева у региону, међутим, то што гледамо, то не значи да ћемо да купимо.

Ако буде могућности да купимо по ценама које ми очекујемо, вероватно ће се то и десити", каже Костић.

Говорећи о компанији и путу који је прошла за више од 30 година од оснивања, Костић подсећа на висину инвестиција његове компаније у Србији:

"У задњих 20 година инвестирали смо у Србију преко милијарду евра. Од тога, у задњих пет година инвестирали смо 500 милиона евра. Годишње плаћамо око 100 милиона пореза. У задње три године, кроз порезе и доприносе и друге облике пореза уплатили смо у Србији око 320 милиона евра, запошљавамо преко 7.000 људи...", наводи Костић и истиче:

"Само за личне дохотке, на годишњем нивоу, бруто плате су 85 милиона евра. То је укратко МК Група".

Најмлађа грана у овом холдингу, у којем се налази 35 повезаних предузећа, је хотелијерство, а према Костићевим речима, у изградњу хотела у Србији и региону уложили су до сада 200 милиона евра.

Каже, када је реч о хотелијерству, да је његова компанија постала лидер у региону, а на питање Танјуга, да ли евентуално планира да учествује у приватизацији и улагању у бање у Србији, оцењује да му у овом моменту то није приоритет већ су то браунфилд инвестиције (реконструкција и "оживљавање" зграда) и њихово претварање у хотеле са 150 до 200 соба.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести