Ковачевић: Смиривање инфлације од овог месеца

БЕОГРАД: Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић изјавио је да би смиривање инфлације у Србији могло да буде забележено већ у подацима за јул.
pijaca
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Ковачевић је, на питање колику инфлацију очекује до краја године с обзиром да је међугодишња инфлација у јуну достигла 11,9 одсто, рекао да би инфлација у јулу могла да буде нешто нижа у односу на јун.

Такође, изразио је очекивање да ће инфлација наставити да пада током наредних месеци.

То не може нико да каже тачно и прецизно, али очекујемо да ће се смирити инфлација већ у јулу, да ће бити нешто нижа него што је била у јуну и да ће наставити да пада, па да се крајем следеће године, како очекује Народна банка да падне испод три, четири одсто, казао је Ковачевић.

Народна банка Србије ове године је четири пута повећавала референтну каматну стопу, укупно за 1,75 одсто, са 1,0 на 2,75 одсто.

Извршни одбор НБС је 7. јула донео одлуку да је потребно додатно пооштрити монетарне услове на домаћем тржишту повећањем референтне каматне стопе како би се ограничили секундарни ефекти на инфлациона очекивања и обезбедило да се инфлација у Србији од августа нађе на опадајућој путањи, сапштила је централна банка после седнице ИО НБС.

Према оцени Извршног одбора НБС, инфлација би у другој половини наредне године требало да се врати у границе циља Народне банке Србије (3±1,5 одсто), чему ће допринети ефекти досадашњег заоштравања монетарних услова.

Инфлација у Србији, мерена растом потрошачких цена, порасла је у јуну ове године за 1,6 одсто у односу на мај, а у односу на јун петходне године за 11,9 процената.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести