Козак: Сарадњом са ЕУ одолети притиску САД на Северни ток 2

МОСКВА: Сједињене Државе могу да повећају притисак на руски гасовод Северни ток 2, изјавио је данас потпредседник руске владе Дмитриј Козак, приметивши истовремено да је енергетска сигурност главни приоритет Европе без обзира на америчке санкције.
severni tok 2 you tube
Фото: Youtube Printscreen

"Сигурни смо да ћемо решити овај проблем и постићи компромис у сарадњи са европским земљама, са Европском унијом", рекао је Козак за канал Росија 24.

"Притисак ће вероватно расти, али капацитет тог притиска није неограничен, узимајући у обзир став кључних држава чланица ЕУ које су заинтересоване да имају потребан ниво енергетске сигурности", рекао је он, а преноси Раша тудеј.

Према Козаковим речима, руски гас за Европу ће бити 30 одсто јефтинији од америчког течног природног гаса.

Вашингтон је овог месеца увео санкције које ће погодити компаније ангажоване на изградњи гасовода Северни ток 2, тврдећи да тај пројекат који предводи Русија представља опасност по европску безбедност.

Овај потез САД-а уследио је упркос позивима Берлина да се не мешају у "унутрашње ствари Немачке“.

Гасовод вредан 11 милијарди долара, који се протеже од Русије до Немачке преко дна Балтичког мора, завршен је 93,5 одсто.

Швајцарско-холандска компанија "Олсис", која је радила на подводном полагању цеви гасовода, повукла се ове недеље из пројекта под притиском америчких санкција.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести