Крајем месеца почиње градња аутопута до Пожеге

БЕОГРАД, ЛУЧАНИ: Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић изјавила је да би крајем месеца требало да почне изградња аутопута од Прељине до Пожеге на Коридору 11 и да кинеска компанија ЦРБЦ већ припрема градилишни камп у близини Лучана.
Zorana Mihajlovic
Фото: Tanjug

Михајловић је рекла да је завршено све што је потребно за почетак радова, експропријација земљишта и издавање грађевинских дозвола.

Влада Србије је планирала крајем марта да почну радови на новој деоници Коридора 11 ка Црној Гори, између Прељине и Пожеге", казала је Михајловић  додајући да је то једна од тежих деоница за извођаче.

Напоменула је да Министарство грађевине очекује скори почетак радова и да само од извођача зависи да ли ће то бити крај марта или почетак априла.

Вредност радова је 450 милиона евра и требало би, како каже, да буду завршени у наредне две и по године.

Много нам је важан аутопута Прељина - Пожега за тај део Србије, јер ћемо када га завршимо од Пожеге градити два крака аутопута, ка Црној Гори и БиХ: Пожега - Котроман и Пожега - Бољаре, истакла је Михајловић.

На питање где ће тачно почети градња аутопута Прељина - Пожега, она је казала да ће тачку за почетак радова одредити сам извођач, али да ће то свакако бити у близини Лучана.

Председник општине Лучани Миливоје Доловић је рекао да ће Кинези имати кампове на три локације.

Главни је боравишни камп, који ће се налази у Крстацу на површини до 6,5 хектара, где ће бити мензе, спаваоне, терен за кошарку и слично. Имаће још два кампа, један у Ртарима, а други у Марковици. У њима ће се налазити  асфалтне и бетонске базе, казао је Доловић.

Навео је да су се Путеви Србије обратили општини Лучани са 109 предмета за привремену експропријацију земље ради изградње главног кампа од 6,5 хектара у катастарској општини Крстац у општини Лучани, као и да је до сада решено 89 предмета.

Доловић је додао да ће осталих 20 предмета бити решено до  20. марта, када ће бити завршена комплетна привремена експропријација земљишта када је реч о општини Лучани, у складу с динамиком Министарства грађевине.

Напоменуо је да се на територији општине Лучани врши привремена експропријација на укупно 36 хектара, а у Чачаку и Пожега по 12 хектара.

Подсећања ради, деоница Прељина - Пожега је наставак пројекта изградње аутопута Београд - Јужни Јадран укупне дужине 258 километара.

Фото: Tanjug

Аутопут од Прељине до Пожеге има велики значај за повезивање Србије и региона, јер представља наставак Коридора 11 ка граници с Црном Гором, али је и део будућег аутопута Београд-Сарајево, пошто од Пожеге преостаје да се изгради још  око 60 километара до границе с БиХ.

Скоро трећину трасе на будућем аутопуту од Прељине до Пожеге чиниће мостови и тунели.

Аутопут Прељина - Пожега је подељен на три мање деонице, а имаће три тунела, 32 моста, 11 надвожњака и три петље.
Од Прељине до Пријевора дуж реке Цемернице и малим делом поред Западне Мораве у дужини до 8,27 километара.

Затим од Пријевора до Лучана би требало урадити 15,51 километар и изградити 20 мостова који ће бити дужи од три километра. Пројектована је и изградња тунела "Лаз" од 1.750 метара. 

Трећа поддеоница, од Лучана до Пожеге, протезаће се на седам километара и на њој би требало да буду изграђена три моста, тунел дуг 2.040 метара, петља у Лучанима и мост преко реке Бјелице. 

У Србији је 2016. на Коридору 11 пуштен у саобраћај аутопут Љиг - Прељина у дужини од 40 км, а ускоро ће бити у саобраћају и цео потез од Обреновца до Прељине у дужини од 102 км.

Кинези са домаћим подизводацима су при крају градње две деонице: Обреновац-Уб и Лајковац-Љиг. На тој траси је и деоница Уб - Лајковац коју су раније изградили домаћи изводачи и сада се на њој поправљају поједини делови.

Кинези граде и аутопут од Сурчина до Обреновца која би требало да буде готова до краја 2019.

Планирана је и градња деонице Коридора 11 од Пожеге до Бољара на граници с Црном Гором.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести