Крећу прве количине гаса из Србије ка Мађарској

СЕГЕДИН: Министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто и министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин данас су у близини Сегедина свечано пустили у рад гасни интерконектор преко кога је Мађарска повезана на гасовод Балкански ток који долази из Србије.
gas gasovod
Фото: Tanjug (J. Pap, ilustracija)

Прве количине гаса потећи ће у петак у шест сати ујутру из правца Србије одакле ће долазити 3,5 милијарде кубних метара гаса годишње.

Министар Вулин је оценио да је ово важан дан за Мађарску и Србију.

"Захваљујући прилици да заједно отворимо овај део Балканског гасовода ми можемо да кажемо да је данас енергетска незавосност наших емаља подогнута на виши ниво", рекао је Вулин.

Истакао је да је то било могуће захваљујући независној политици лидера Србије и Мађарске.

"Председеник Вучих и премијер Орбан су међу последњим самосталним лидерима у читавој Европи. Наши лидери су урадили оно што лидери много већих и моћнијих земаља не могу да кажу да су урадили за свој народ. Ми смо од данас још мало спремнији, још мало сигурнији , бићемо и развијенији захваљујући овом гасоводу, и захвљујући политичкој одлуци две суверне, стабилне земље које саме одлучију о себи", нагласио је Вулин.

Додао је да је овај гасовод за Србију од огромног значаја, јер је од земље која је плаћала транзит гаса постала земља која га наплаћује.

"Постали смо земља која је сигурна, зна да ће привреда и домаћинстава увек имати довољне количине гаса и исто тако да ћемо бити поуздан партнер у снабдевању Мађарске, њене приовреде и становништва", рекао је Вулин.

Министар унутрашњих послова Србије је подсетио да су односи Србије и Мађарске на историјском максимуму.

"Генрерације наших предака нису могле да се похвале овако искреним и срдачним односима. Надам се да ће генерације наших потомакамоћи да се похвале још бољим односима. Захваљујући раду педседника Вучића и премијера Орбана, успостављено је поверење између наших народа и сада са сигурношћу можено да кажемо да не само што верујемо једни другима, већ и подржавамо једни друге", навео је Вулин.

Он је захвалио министру СИјарту јер је веома уверено на свим међународним форумима увек говори у корист Србије иако то није лако јер има своју цену.

"Даћемо све од себе са сачувамо политичкиу да бисмо сацували еконосмиују стабилност да из ње ће просиутећји свака друга", изјавио је Вулин.

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да је основна обавеза сваке државе коју она има према својим грађанима снабдевање енергијом својих грађана

"Јер ако то није у стању да уради, онда је земља изложена страним силама и њиховом утицају", рекао је Сијарто и оценио да снабдевање гасом није питање иделогије и политике, јер тиме не могу да се греју станови и да ради индустрија, јер је то могуће само помоћу сигурног снабдевања гасом.

Сијатро је подсетио да је Мађарска са руским Гаспромом успешно окончала преговоре који су резултирали новиим уговором о снабдевању наредних 15 година.

"Ми морамо да обезбедимо снабдевање гасом из више праваца а један од тих праваца је Србија. На овом интерконектору можемо да примимо 8,5 милијарди кубних метара гаса годишње, од тога смо већ обезбедили 3,5 милијарди из Србије и још милијарду кубних метара из Аустрије", рекао је Сијарто.

Мађарски шеф дипломатије је на реакције из Украјине поводом изградње Балканског тока рекао да су то напади на суверенитет Мађарске које она одлучно одбија.

"Ни једна земља нема права да се меша у то с ким ће се Мајдарска договарати, нити да омета грејање домаћинстава и рад индустрије у Мађарској", истакао је Сијарто.

Он је захвалио Влади Србије и српским комапанијама које су радиле на овом пројекту што су на време завршиле посао и омогућиле нормално снабдевање Мадајарске гасом.

"То је ново фантастично поглавље у сарадњи Мађарске и Србије, јер смо обезбедили гас из јужног правца. Хвала ти драги миснистре што смо протеклих година увек били поуздани партнери у овом послу", рекао је Сијарто обраћајући се Вулину.

Ова деоница гасовода завршена је 4. јула ове године такозваним златним варом, којим је гасовод кроз Мађарску спојен са деоницом која пролази кроз Србију.

Свечаности у Сегедину присуствовао је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

EUR/RSD 117.3314
Најновије вести