Креди Свис узима до 50 милијарди франака од централне банке

ЖЕНЕВА: Банкарски гигант "Креди Свис" саопштио је да ће позајмити до 50 милијарди франака (54 милијарде долара) од швајцарске централне банке како би осигурао своје финансије.
k
Фото: Tanjug (Michael Buholzer/Keystone via AP)

Креди Свис је саопштила да предузима одлучне мере да ојача своју ликвидност, док су акције банке јуче пале за 24 одсто, након што је објављено да су пронашли "слабост“ у финансијском извештавању.

То је изазвало општу продају на европским тржиштима и страхове да ће наступити већа финансијска криза, наводи Би-Би-Си.

Мој тим и ја смо решени да брзо напредујемо како бисмо пружили једноставнију и фокусиранију банку изграђену на потребама клијената", саопштио је извршни директор "Креди Свис " Улрих Кернер.

 Проблеми у банкарском сектору јавили су се прошле седмице, када је у САД пропала "Банка Силицијумске долине", 16. по величини банке у земљи, да би два дана касније уследио колапс "Сигначер банке".


Скок акција за 30 одсто

Акције "Креди Свис" порасле су више од 30 одсто, након што је банка објавила да ће узајмити  50 милијарди швајцарских франка (54 милијарде долара) од Швајцарске националне банке.

Акције "Креди Свис" су се опале за 25 одсто након објаве њеног највећег инвестиора, Саудијске националне банка, да неће моћи пружити више новца због регулаторних ограничења.


Швајцарска национална банка, која је централна банка Швајцарске, и Швајцарска управа за надзор финансијског тржишта настојали су да смире страхове инвеститора, рекавши да су спремни да помогну Креди Свис ако буде потребно.

За швајцарске финансијске институције важе строга правила како би се "осигурала њихова стабилност", а Креди Свис испуњава захтеве за банке које се сматрају системски важним, рекли су регулатори.   

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести