Кредит ЕИБ од 70 милиона евра за увођење 5Г и ширење 4Г мреже

БЕОГРАД: Европска инвестициона банка (ЕИБ), банка Европске уније, обезбедиће кредит у износу од 70 милиона евра Телекому Србија за увођење 5Г телекомуникационе мреже и проширење постојеће 4Г мреже широм Републике Србије.
5G mreza
Фото: pixabay.com

Како је саопштио Телеком Србија, кредит ЕИБ-а ће омогућити да 60 одсто грађана Србије добије приступ најсавременијој 5Г мрежи и да се погодности 4Г мреже прошире тако да буду приступачне скоро свим грађанима.

Кредит банке ЕУ унапредиће квалитет дигиталне инфраструктуре у земљи, проширити погодности брзог интернета на кориснике мобилне и фиксне-бежичне мреже који живе и раде у руралним подручјима и подстаћи иновације, а притом ће повећати отпорност државе на кризе попут оне изазване пандемијом ковид-19.

Нове и унапређене 5Г и 4Г мреже ће омогућити домаћим компанијама да понуде напредне дигиталне услуге, повећају своју конкурентност и продуктивност и убрзају развој приватног сектора.

Од 2020, Европска инвестициона банка уложила је 195 милиона евра у три пројекта у Србији, којима се потпомаже дигитална трансформација као један од заједничких приоритета ЕУ и Србије.

То обухвата инвестицију од 125 милиона евра у дигитализацију српских школа и малих и средњих предузећа. Ова банка представља водећег финансијера пројеката дигитализације у Европској унији и партнерским земљама широм света.

Наша инвестиција у ширење 5Г и 4Г мобилних мрежа у Србији представља велики допринос Тима Европа ка бржој дигиталној трансформацији српске економије. То је улагање у бољи квалитет живота, већу конкурентност и нове пословне прилике за домаће фирме. Брза и ефикасна дигитална транзиција и улагање у информационо-комуникационе технологије (ИКТ) и пратећу инфраструктуру подстичу иновације и доприносе зеленој, одрживој, циркуларној и климатски стабилној Србији. То су потпорни стубови модерне економије, као и њене способности да ствара нова радна места и увећава приходе. Коначно, овим кредитом се наглашава улога ЕИБ-а као кључног инвеститора у дигитализацију Србије, а пођеднако и у развој државе у целини - две улоге на које смо посебно поносни и чијем смо очувању дубоко посвећени, рекла је потпредседница ЕИБ-а задужена за пословање у Србији Љиљана Павлова.

Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић изјавио је да је за ту компанију изузетно задовољство што ју је Европска инвестициона банка, најважнија финансијска институција Европске уније, препознала као кључног тржишног лидера у региону и одабрала за партнера са којим ће инвестирати у развој 5Г мреже и унапређење 4Г мреже у Србији.

Уговор који смо потписали са ЕИБ допринеће убрзању дигиталне трансформације свих сектора у земљи, што је од кључне важности за даљи напредак и развој наше привреде. Такође, захваљујући партнерству са ЕИБ, Телеком Србија омогућиће бржи и лакши приступ интернету становницима како урбаних, тако и руралних делова наше земље и тиме обезбедити услове за убрзање дигиталне трансформације друштва у целини. Оваква партнерства дају нам потврду да смо одабрали праву стратегију развоја наше компаније, која иновативним приступом у сваком моменту својим корисницима обезбеђује најквалитетније услуге, казао је Лучић

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре подсетио је да је ЕУ убедљиво највећи инвеститор у Србији, истичући да не постоји ниједан други актер, који је у стању да подржи модернизацију Србије и развој њене инфраструктуре онако како то чине ЕУ и ЕИБ - на тако, како је нагласио, транспарентан и фер начин, у таквом обиму и под тако повољним финансијским условима.

Само неколико часова након што је Европска унија отворила кластер 4 приступних преговора са Србијом, овај нови кредит још једанпут показује на који начин ЕУ може да подржи политичке реформе својим снажним финансијским капацитетом. Боља повезаност ће имати велике конкретне утицаје на грађане и предузећа у Србији - бољи квалитет живота, више радних места и пословних прилика, казао је Жиофре.

Инвестицијом ЕИБ-а ће се финансирати бољи приступ ултра-брзим мобилним броадбанд сервисима, повећање мрежног капацитета, покривености и квалитета сервиса путем најнапредније телекомуникационе опреме. ЕИБ ће финансирати коришћење физичке инфраструктуре, активне радио-приступне мреже, надоградњу преносне мреже и проширење оптичког интернета на више од 1.000 мобилних локација у Србији, наводи се у саопштењу.

У складу са основним циљевима Дигиталне агенде ЕУ, ЕИБ је посвећена пружању подршке растућем дата саобраћају у Европи улагањем у брзи интернет, мобилне мреже и цлоуд рачунарство. Банка пружа финансијску и техничку експертизу за пројекте који доприносе овим амбицијама, како у ЕУ, тако и шире.

Само током 2020. године, ЕИБ је пружала подршку малим предузећима, стартаповима и већим предузећима, као и јавном сектору, како би поспешила дигитализацију и иновације. ЕИБ финансирање је омогућило јачање нових модела дигиталног пословања, лансирање у свемир 60 сателита који омогућавају броадбанд интернет и обезбедило 2,6 милиона нових претплата на 5Г сервисе, додаје се у саопштењу.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести