Матић: Аукција за увођење 5Г мреже у првој половини 2022.

БЕОГРАД: Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је да аукција за доделу фреквенција за увођење 5Г мреже у Србији неће бити расписана ове године и да расписивање треба очекивати до краја прве половине 2022. године.
m
Фото: Tanjug

Она је на пословном разговору са представницима Америчке привредне коморе у Србији (AmCham) навела да се са припремама за увођење 5Г мреже кренуло почетком прошле године али да су оне због пандемије корона вируса одложене.

Кренули смо у увођење, РАТЕЛ је упутио јавни позив за проверу заинтересованости мобилних оператора да учествују у аукцији и јуче смо од њега добили документ да су мобилни опретори који раде код нас изразили заинтересованост за даље учешће на овој аукцији, рекла је министарка.

Нагласила је да је за Министарство важан прилив у буџет од увођења ове мреже али и да се она развија и улаже у њену инфраструктуру на терену, што ће омогућити коришцење мреже у индустрији, аграру, медицини и другим областима.

Када је реч о критеријумима рекла је да су три мобилна оператора која имамо довољна за наше тржиште и да се не види простор за нове операторе, а други критеријум ће бити временски рок у коме ће се улагати и инфраструктуру на терену.

Министарство је у контакту са операторима, рекла је она и навела да је поред Телекома реч о компанији А1 и Теленору.

Министарка Матић је најавила почетак заједничке кампање са Америчком привредном комором у Србији за сузбијање илегалне трговине преко Интернета под називом "Кликни на сигурно, купуј проверено" и оценила да је неопходно повећати ниво знања потрошача на интернету да би се уживало у благодетима интернет куповине.

Навела је да се учинак инспекције у овој области од почетка примене Закона о инспекцијском надзору и употребе одговарајућих софтверских алата повећао за око 50 одсто.

Када је реч о дигиталној економији, истакла је да званични подаци Народне банке Србије показују да је у првој половини ове године број динарских плаћања на сајтовима српских трговаца износио близу 11 милиона, што је за 91 одсто више него у првој половини претходне године.

Истовремено вредност тих поменутих трансакција је износила више од 25 милијарди динара што је раст од 99 одсто у односу на првих шест месеци 2020. године.

Трговина преко интернета се убрзано развија и све чешће замењује традиционалну куповину, а током пандемије електронска трговина се повећала за чак 300 одсто, рекла је она.

Говорећи о класичној трговини, навела је да ресорно министарство тренутно ради на припреми стратегије трговине у Србији до 2025. и да ће тај документ, у чију израду су укључени и представници Америчке привредне коморе у Србији, одредити правац трговине у нашој земљи.

Матић је најавила и измене Закона о трговини којима ће, између осталог, бити уведене дигитализоване отпремнице и додала да ће се тај закон ускоро наћи у процедури.

Председник Америчке привредне коморе у Србији Зоран Петровић је навео да је најављено увођење 5Г мреже у духу америчког бизниса који почива на предузетништву, конкуренцији и слободном тржишту.

Наша жеља и жеља наших компанија је да увођење буде урађено управо тако и да омогући свим заинтересованим учесницима да партиципирају, јер сматрамо да је конкурентност оно што је добро и за потрошаче, истакао је Петровић.

Позитивним је оценио наводе министарке Матић да се када је реч о инспекцијском надзору, с једне стране јачају капацитети а с друге стране се ради на едукацији људства.

Обраћајући се учесницима у разговору амбасадор САД у Београду Ентони Годфри је истакао да је економски раст Србије и јачање привредних веза између САД и Србије високо на њиховој листи приоритета.

Подсетио је да је пре неколико дана био на отварању технолошког кампуса НЦР-а где ће близу 5000 високообразованих радника пружати ИТ услуге и решења свету.

Додао је да је ова компанија само једна од многих америчких компанија које су инвестирале овде и послују у свим гранама привреде, од медицине до ИТ индустрије а запошљавају више од 20.000 људи у Србији.

Користим ову прилику да похвалим напоре српских власти које улажу у погледу дигитализације, рекао је Годфри и упозорио да ипак морамо бити спремни и на замке технолошког развоја попут илегалне интернет трговине.ж

Веоима ме радује што Министарство трговине, туризма и телекомуникација и AmCham покрећу заједничку кампању против ових илегалних активности које наносе велику штету, истакао је он.

Додао је да га посебно занима да чује шта ће се дешавати у сектору туризма, јер, како је рекао, сви знају да га је Србија освојила лепотом природе, гостопримством и наравно српском храном.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести