Кредити ЕИБ и Ерсте од 30 милиона евра за предузећа у Србији

БЕОГРАД: Европска инвестициона банка (ЕИБ) и Ерсте Банка уговориле су кредитну линију од 30 милиона евра како би се убрзао опоравак малих, средњих и средње капитализованих предузећа у Србији, а као одговор на пад економске активности изазване вирусом корона.
kredit, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Како је наведено у саопштењу ЕИБ-а, кредитна линија ће омогућити Ерсте Банци да обезбеди кредите предузећима која су претрпела тешке последице пандемије и на тај начин им помоћи да сачувају радна места, одрже ликвидност и осигурају континуитет пословања.

Наиме, то је прва активност у Србији у склопу финансијског програма ЕИБ вредног 500 милиона евра, намењеног брзом одговору на пандемију вируса корона и опоравку приватног сектора на Западном Балкану, а који је најављен на Самиту ЕУ о Западном Балкану одржаном у Загребу у априлу ове године.

Кредити ће бити доступни предузећима која послују у различитим секторима веома погођеним пандемијом, као што су трговина на велико и мало, хотелијерство, транспорт, храна и пиће и услужне делатности.

Потпредседник ЕИБ-а Дарио Сканапијеко каже да анкете указују на то да је криза негативно утицала на око 85 одсто малих и средњих предузећа у Србији, док је 60,5 одсто предузећа морало драстично да смањи своје производне капацитете.

"Јасно нам је да ће се без хитне подршке приватном сектору економска рецесија коју је изазвала пандемија додатно погоршати и тако омести свеукупни друштвено-економски опоравак Западног Балкана", наводи Сканапијеко.

Стога су, додаје он, ЕИБ и "Тим Европе" удружили снаге како би се обезбедила преко потребна ликвидност малим и средњим предузећима, која запошљавају више од 60 одсто активног становништва у Србији.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести