Криза променила концепт економске политике: Дати пара колико треба да брод не потоне

Кључ опоравка после ковид кризе, поред макроекономске политике, јесте подизање продуктивности, иновативност и креативност, поручили су српски економски експерти.
novac stednja troskovi
Фото: pixabay.com

Стручњаци кажу да теме као што су образовање, здравство, зелени раст и дигитализација, које су и до сада биле присутне, у периоду опоравка морају да буду посебно значајне.

Сматрају да подршка државе треба да буде селективна и наглашавају потребу структурних реформи.

Професор и некадашњи министар финансија Душан Вујовић каже да је ковид криза променила концепт економске политике. Сматра да је нужда променила правила и да је оно што је било незамисливо и недопустиво са становништа фискалне и монетарне политике прилагођено потребама.

„Не треба пратити фискалну касу, него дати колико је потребно да брод не потоне”, рекао је Вујовић и навео да су у ковид кризи глобално забележени невероватни губици и да су упумпани вртоглави износи подршке.

Поред фискалне подршке, Вујовић сматра да треба обезбедити структурне промене које ће омогућити и појединачним земљама и глобално да се ухвате у коштаца са наслеђеним изазовима.

„Најважније је оно што смо пропуштали годинама, то су зелене инвестиције, свест о екологији, аутоматизацији и моденизацији, као и конкурентности”, рекао је Вујовић.

Владимир Вукчевић из Банке Интеза, некадашњи члан Фискалног савета, рекао је да Србија гаји превелику толеранцију према буџетском дефициту, а да ће по ребалансу буџета он износити седам одсто.

„Не би било добро да се враћамо у неке године када је почела фискална консолидација”, каже Вучковић.

Сматра да неселективност није присутна само код помоћи привреди, већ и код јавних улагања и навео да је ребалансом највеће повећање предвиђено за сектор одбране и безбедности.

„У кризној години највише улагања повећамо за овај сектор. То говори да немамо јасну политику и визију. Бојим се да ће многи добри резулати бити угрожени у следећем периоду”, оценио је Вучковић.

Професор ФЕФА факултета Небојша Савић сматра да економске политике морају даље подржавати опоравак привреде јер је, каже, немогуће “извући” привреду без подршке државе.

Навео је да је уз опоравак привреде Србије неопходно да градимо нову привредну структуру засновану на зеленој економији и дигиталној инфраструктури и да је за такозвани В развој важно развијати модерне кластере, као што су прерада хране, туристички кластер, фармација и здравство, као и дигитализација.

Као пре пандемије

„Србија је у првом кварталу ове године достигла ниво пре кризе. Облик криве у случају Србије је облик латиничног В које имају само оне привреде које су оставриле велики опоравак, као што је привреда САД”, рекао је Савић.

Он је, међутим, навео, да оно што је присутно у свим прогнозама на глобалном нивоу јесте „неизвесност, неизвесност, неизвесност”.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести