Круљ: Што пре обновити дијалог радника и представника Фијата

БЕОГРАД: Било би добро да се дијалог представника радника крагујевачког Фијата са представницима те компаније што је могуће пре обнови јер је то у интересу пре свега самих радника и садашње и будуће производње у тој фабрици, изјавио је данас економски саветник у влади Србије Владимир Круљ. 

Круљ је на РТС рекао да свако одустајање од дијалога у "Фијату" не носи добру поруку за било кога, те да је избегавање дијалога генерисање проблема. 
Поставио је питање ко заправо добија одустајањем од преговора, наводећи да се зна ко губи одустајањем од разговара, а то су, каже, радници, Град Крагујевац, цела Србија.

Навео је да је извоз, односно спољнотрговинска размена у којој Фијат учествује у нашем бруто домаћем производу велика, те да је циљ да имамо што већи број моћних фирми у свим секторима јер се тако гледа економска снага једне државе. 
Упитан о могућности да Фијат измести производњу из Србије, Круљ каже да би то могло да се деси, и то у Пољску, за коју је рекао да је једна од земаља ЕУ која се највише и најбрже развија. 

Више је него јасно, наводи Круљ, да је Влада заузела став по неким битним питањима, да су радници разговарали и са премијерком Аном Брнабић, те да је влада испреговарала бонус ефикасности. 
"То значи практично, што се више производи и продаје толико боље за оне који су напродуктивнији", рекао је Круљ наводећи да је питање повећања плата остављено као отворена могућност али да то такође зависи од тржисних услова.

Урађена је, наводи, и анализа производног процеса у Фијату и самим тим побољшање положаја радника у фабрици, те постоји договор са градом Крагујевцем да се обезбеди и ноћни превоз радника.
Како је навео, колективни уговор штити и фирму и запослене.

"Мислим да је битно што колективни уговор гарантује радна места. Кључно питање је зашто прекидати дијалог", каже Круљ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести