Купац Југоремедије није заинтересован за покретање производње

ЗРЕЊАНИН: Купац Фабрике лекова „Југоремедија”, инвестициони фонд АПС „Project One”, није заинтересован за обнављање производње у погонима зрењанинске фармацеутске куће, каже председник Одбора поверилаца Владимир Пецикоза.
jugoremedija
Фото: Дневник, архива

Како додаје, за разлику од остала два понуђача, „Project One” није заинтересован за обнављање производње у „Југоремедији”.

Сада нам остаје да видимо када ће новац бити уплаћен, али и како ће се према одлуци односити „Биргим група”, која је, по ономе што ми знамо, поново најавила жалбу, поручује Пецикоза.

Одбор поверилаца „Југоремедије” у стечају, иначе, дао је условну сагласност фонду АПС „Project One” да учествује у надметању за куповину фабрике.

Уз консултације с адвокатима, Одбор поверилаца је дао условну сагласност том фонду јер није приложио комплетну документацију неопходну за учествовање у надметању. Из истог разлога,  условну сагласност дали смо још једном понуђачу, а потпуну сагласност „Биргим групи” јер је, по нашем мишљењу и мишљењу наших правних саветника, једино та турска фирма приложила комплетну документацију, објашњава Пецикоза.

Мишљење Одбора поверилаца, наглашава он, није обавезујуће, а стечајни судија је донео одлуку какву је донео, и сада треба чекати даљи развој ситуације.

Подсетимо, стечајни управник Фабрике лекова „Југоремедија” Радован Савић потврдио је да ће фирма „Project One” бити купац зрењанинске фармацеутске компаније, након што је Привредни суд у Зрењанину одбио приговоре конкурената.

„Project One” је за куповину „Југоремедије” као правног лица, понудио 362 милиона динара. Мање понуде имали су „Биргим група” и „Led Vision style”, чије је приговоре Привредни суд и одбио.

Проблеми у „Југоремедији”, чији су већински власници, након поништавања приватизације и раскида уговора с контроверзним нишким бизнисменом Јовицом Стефановићем Нинијем, били мали акционари, а у којој је држава поседовала остатак од 42 одсто капитала, трајали су дуже. Осим што је рачун био у блокади, радници више од годину нису добили плате, а производње није било од августа 2012. године. Лекови су били запечаћени у магацинима јер је на највећу количину стављена хипотека банака којима је „Југоремедија” дужна, а део је био у власништву Републичке дирекције за робне резерве. Фабрици је била искључена струја због неплаћених рачуна, а радници су испуштали воду из система да се не би смрзла и систем распао.

Од тада, трајала је потрага за новим власником који би преузео фабрику и обновио производњу. У оптицају је било неколико купаца, али се сваки покушај продаје до сада завршавао без успеха.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести