Куварима на Јадрану нуде плату и до 2.000 евра

Иако је до почетка праве летње сезоне и годишњих одмора остало још неколико недеља, потрага за радницима у угоститељству већ сад је велика.
kuvanje, pixabay.com
Фото: pixabay.com

То је уобичајена слика и понавља се сваке године јер се током лета у угоститељским објектима повећава понуда, а у многим ресторанима и кафићима отварају се баште. Повећава се и број гостију, а све је више и туриста, посебно у градовима, на плажама или уз обалу река и језера па је разумљива потреба за новим раднцима. С друге стране, сезонски посао је за многе добра прилика да за кратко време зараде новац потребан за одлазак на одмор или као начин да допуне кућни буџет.

Дакле, радника у угостељству недостаје, а најтражењи су кувари и конобари и, како сада ствари стоје, готово је извесно да ће они који имају те струке посао лако наћи – у Србији или иностранству. То се посебно одоноси на куваре и помоћне куваре јер их нема довољно, посебно оних с искуством, па су потенцијални послодавци суочени не само с тим да их нађу и ангажују већ и да их задрже. Ове године можда више него протеклих јер је потреба за тим кадром све већа и у земљама у окружењу – Хрватској, Грчкој, Словенији... а сада, за разлику од раније, за ангажман у тим земљама више није неопходно имати пасош Европске уније.

600 евра па навише плата на Јадрану

Због тога, али и због зарада виших него у Србији, пут тих земаља кренуло је или ће ових дана кренути много искусних кувара, као и других радника у угоститељству. Потреба за кадром те струке и те како је изражена у Хрватској, где недостаје огроман број радника и пут те земље овог лета отићи ће много више грађана Србије него раније. Понуда послодаваца из Хрватске за ангажман радника из наше земље углавном су сличне – обебеђен је смештај и исхрана, ради се шест дана у недељи, а зараде се, у зависности од врсте посла, крећу од 600 па до 2.000 евра. Све време радници имају пензионо и здравствено осигурање, а посао се нуди онима  старим од 18 до 65 година. Уз то, највећи број послодаваца захтва знање италијанског, немачког, руског или енглеског језика.

18 година па до 65 година старости примају се сезонци

У Хрватској највише могу зарадити кувари –нуди им се плата од 1.000 до 2.000 евра, док је зарада помоћног радника у кухињи од 700 до 1.100 евра. Роштиљ-мајстор може рачунати на месечну плату од 1.000 до 1.200 еура, а пица-мајстор од 1.200 до 1.500. Месечна зарада бармена креће се од 700 до 1.000 евра, конобари могу зарадити од 800 до 1.200, док је зарада собарица у хотелу од 600 до 800 евра. У Хрватској се траже и трговци, који месечно могу зарадити од 700 до 1.000 евра.

Те зараде јесу више него у Србији, где такође нема довољно радника те струке. То потврђују и готово стални огаси за ангажман радника па се, рецимо, за пица-мајстора нуди плата од 60.000 динара, помоћни радник у кухињи може зарадити од око 40.000 до 50.000 динара, а раднику који уме да направи и испече мекике нуди се дневница од 2.700 динара.


Тражени мајстори различитих струка

Осим у угоститељству, српски радници могу наћи посао у иностранству ако су машински техничари, бравари, вариоци, брусачи, оператери на машинама за обраду метала, а у Хрватској месечно могу зарадити од 700 до 900 евра, уз обезбеђен смештај, превоз до радног места и један оброк. У тој земљи керамичарима се нуди зарада од десет до 12 евра по квадратном метру.

Посла има и у Мађарској, где се физичким радницима у металској индустрији нуди почетна плата од 550 евра, а у Немачкој грађевински радници на сат могу зарадити 11 евра. Зидари, тесари, армирачи, фасадери, гипсари, молери... тражени су и у Аустрији, Француској, Холандији ...


Иако су зараде у Црној Гори током летње сезоне ниже него у Хрватској, више су него у Србији, па ће и пут те земље из Србије отићи кувари с искуством и знањем.

– Тренутно радим као кувар у ресторану, али сигурно је да ћу већ половином јуна отићи на неколико месеци у Црну Гору јер су ми понуђени бољи услови рада и зарада, а обим посла је сличан – каже саговорник „Дневника”. – Тачно је да су зараде током летње сезоне у земљама у којима је туризам развијен добре и да је то добар мотив за одлазак, али треба знати и да је припрема хране изузетно одговоран и захетван посао, за који су неопходни знање и искуство.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести