КЗК: Телеком и Теленор нису тражили спајање

БЕОГРАД: Комисија за заштиту конкуренције саопштила је да су јој се обратиле компаније Телеком Србија а.д. и Теленор Србија са захтевом за појединачно изузеће од забране уговора о ограниченој и дефинисаној пословној сарадњи у одређеном сегменту пословања, истичући да није реч о спајању те две компаније.
k
Фото: Logo

Како би спречили даље погрешно информисање јавности, истичемо да овде није реч о концентрацији (спајању) два или више тржишна учесника, већ о изузећу од забране уговора о ограниченој и дефинисаној пословној сарадњи у одређеном сегменту пословања, наводи се у саопштењу.

Комисија за заштиту конкуренције истиче да у поступањима по оваквим захтевима, прво утврђује своју надлежност, а затим одлучује о испуњености услова за изузеће достављеног споразума у складу са законом прописаним условима (чл. 11, 12, 13. и 14. Закона о заштити конкуренције), што ће, наводи, учинити и у случају овог примљеног захтева.

У саопштењу се напомиње да је Комисија и у досадашњој пракси већ поступала по захтевима за појединачно изузеће уговора закључених између учесника активних на тржишту електронских комуникација Теленор - ВИП мобајл, Теленор - СББ, итд.

Имајући у виду да је реч о специфичном тржишту, за чији развој и функционисање су надлежна и секторска регулаторна тела, Комисија ће као и до сада, у сарадњи са њима, поступати по овом захтеву за појединачно изузеће", наводи се у саопштењу.

Додаје се да, у складу са Законом о заштити конкуренције, а у интересу вођења поступака, као и заштите права странака у тим поступцима, Комисија не може у овом тренутку да изнесе више информација, нити да прејудицира рокове и своје поступање.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести