Љајић: Ако се таксе не укину брзо, дугорочна штета биће већа

БЕОГРАД: Министар трговине и туризма Србије Расим Љајић оценио је данас да ће ако Приштина ускоро не укину таксе од 100 одсто на увоз робе из централне Србије дугорочна штета бити већа од тренутних 66,2 милиона евра.
ljajic, tanjug
Фото: Tanjug/ D. Goll, arhiva

Он је за РТС рекао да ће ако одлука о таксама буде важила још неко време, "неки други играчи" преузети простор на КиМ који је имала Србија.
"Ако би се данас укинуле таксе, део привредника би се вратио из Србије, али ако ово потраје даље, то неће имати ефекта, јер ће други играчи заузети тај простор и штета ће бити још већа", рекао је Љајић.

Према његовим речима, од укупног увоза из земаља Цефта, Србија је на Косову учествовала са 60 одсто, а сада је дошло до "драматичне промене учешћа на тржишту", јер је порастао извоз из Албаније за 60 одсто, из Македоније за 40 одсто, Словеније 123, а Грчке 114 одсто.

"Србија је у децембру 2017. године учествовала у увозу на Косово са 15,7 одсто, а у децембру 2018. са 1,7 одсто. У децембру 2017. смо продали 46 милиона вредносне робе, овог децембра 5,7 али када су међународни брендови (још) могли да продају ", рекао је Љајић.

 Он је казао и да готово да нема никог озбиљног из међународне заједнице да није апеловао на Приштину да укине таксе, али да је тешко предвидети шта ће косовске власти урадити.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести