Љајић: Део средстава за хотеле преусмерен из ваучера

Држава је издвојила 1,2 милијарде динара као директну помоћ за градске хотеле како би одржала њихово пословање и очувала запосленост у том сектору, а највећи део тих средстава преусмерен је од 400.000 ваучера који неће бити подељени због мањка интересовања
ljajic
Фото: Танјуг (видео)

БЕОГРАД:  Држава је издвојила 1,2 милијарде динара као директну помоћ за градске хотеле како би одржала њихово пословање и очувала запосленост у том сектору, а највећи део тих средстава преусмерен је од 400.000 ваучера који неће бити подељени због мањка интересовања, рекао је данас министар туризма, трговине и телекомуникација Расим Љајић.

Министар је навео да ће остатак средстава за ту секторску помоћ бити издвојен из текуће буџетске резерве.

Љајић је гостујући на ТВ Пинк истакао да је услов за добијање 350 евра по лежају и 150 евра по соби да хотелијери не отпусте више од 10 одсто раника до краја године.

Објаснио је да то практично значи да уколико хотелијер пријави да има 10 једнокреветних соба, добиће 500 евра по соби, односно укупно 5.000 евра бесповратне помоћи.

Право на помоћ има 280 хотела у 27 градова Србије, рекао је Љајић и додао да ће Министарство туризма за десетак дана објавити јавни позив којим ће критеријуми за добијање помоћи бити јасније дефинисани.

Градски хотелијери тај новац могу очекивати, каже Љајић, крајем септембра, а најкасније почетком октобра.

С обзиром да су захваљујући домаћем туризму у планинским и бањским местима и на селима смањени губици, те ће угоститељи у тим местима моћи да "опстану", с друге стране градски хотели зависе од страних туриста и зато им је била потребна помоћ државе, указао је министар.

"Верујем да ће им ова подршка државе помоћи да држе главу изнад воде у овом тешком периоду и да задржимо запосленост у хотелском сектору. Сигурно је да ће бити критика зашто само хотели у великим градовима, али нема најбоље одлуке и одлуке која нема мане", рекао је Љајић.

Без обзира на велики број домаћих туриста по бањским и планинским центрима крајњи исход у туризму неће бити позитиван због мањка страних гостију, истиче Љајић.

"Једина позитивна ствар у овом мору лоших вести када говоримо о туризму јесте експанзија мање видљивих туристичких дестинација у земљи и надам се да ће тај модел развоја туризма бити настављен и након пандемије", рекао је Љајић.

Говорећи о зимској сезони, министар каже да је она још увек неизвесна због епидемиолошке ситуације, али се очекује да ће бити спроведена и да ће имати завидан број гостију како би се губици у туризму смањили.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести