Љајић: По Ердогану, Ексим банке даје и повољније кредите 

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган током посете Србији рекао да турска Ексим банка може да даје кредите по каматној стопи од 1,6 одсто, што би убрзало саобраћајне и инфраструктурне пројекте.
Rasim Ljajić Foto: Tanjug/S. Radovanović
Фото: Tanjug

Председници Турске и Србије, Ердоган и Александар Вучић, говорили су о аутопуту Београд - Сарајево, односно Пожега - Бољаре.

То јесте једна од главних тема која је отворена, то је жив пројекат. Шта ће од тога бити зависи од следећих корака која направимо, рекао је Љајић за РТС.

Он је додао да је висока каматна стопа Ексим банке била један од главних разлога што ови инфраструктурни пројекти нису реализовани.

Ексим банка је тражила каматне стопе од 6,5 одсто па, 4,8 одсто са попустом, али је то за нас било потпуно неприхватљиво. Сада је Ердоган рекао да турска Еским банка може да даје кредите по каматној стопи од 1,6 одсто. Видећемо да ли ће бити тако или нешто више, рекао је он.

Како каже, од тога ће зависити динамика и брзина реализације ових инфраструктурних пројеката.

Србија је, подсећа, два дана била вест у турским медијима, што је двоструко важно због инвеститора и туриста.

Проширивање споразума о слободној трговини, али и одличне односе председника Вучића и Ердогана, како каже, домаћи привредници не би смели да пропусте. 

Он је рекао да су реална очекивања Развојне агенције да ће након потписаних бројних споразума и најаве доласка турских инвеститора бити отворено 4.000 радних места.

Говорећи о проширеном Споразуму о слободној трговини, он је рекао да ће размена Србије и Турске бити ове године близу милијарде евра, да је прошле године била 850 милиона евра.

Упитан да ли ће бити довољно јунећег меса за извоз у Турску, јер је потписан споразум за извоз  пет тона, он је рекао да Србија већ има 6.000 тона говеђег меса вишка за извоз и да је интерес наших произвођача да више улажу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести