Љајић: Снабдевеност и више него добра

НОВИ ПАЗАР: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је јутрос да је снабдевеност прехрамбених продавница по Србији више него добра, упркос повећаној потражњи намирница, коју је упоредио са тражњом пред новогодишње празнике.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić  na RTS-u Foto: RTS
Фото: РТС

"Снабдевеност је и више него добра. У то су имали прилику да се увере пензионери, њих 170 хиљада који су јутрос ишли у куповину. Од тога само 50 хиљада у Београду, што је осам одсто више него прошлог викенда", навео је Љајић за РТС.

Он је додао да је у радњама било робе свих врста те да, за разлику од неких земаља у окружењу, није било несташица и оскудице било ког производа.

Упитан за дефицит квасца, који се догодио у једном моменту, Љајић је рекао да ако погледамо друге земље, њихове продавнице и рафове, "код нас је могло да нестане нешто на сат или два, док не стигне из магацина".

Стога, приметио је, треба да будемо срећна земља, "зато што у највећој кризи причамо само о (недостатку) квасца".

Љајић је рекао да је Србија прегрмела два кључна кризна периода - од 9. до 16, марта и ову недељу, која се мери са том.

Рекао је и да је инспекција на терену, а извршено је 600 контрола по пријавама грађана због цена основних намирница, дезинфекционих средстава и заштитне опреме.

"У 44 случаја уочили смо одскакање или непоштовање одредби о огранчавању цена и маржи, које морају бити на нивоу од 5. марта. То је симболично у односу на дужину кризе и асортиман производа", истакао је министар.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести