Љајић: Туристичке агенције већ ове недеље добијају прве полисе

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић најавио је да ће већ ове седмице прве туристичке агенције добити полисе осигурање и тако стећи услове да обнове лиценце за рад.
r
Фото: Tanjug/Nenad Dilparić

Полисе ће важити годину дана, казао је Љајић новинарима у Туристичкој организацији Србије.

Ствари око лиценци за рад туристичких агенција се одвијају у добром правцу, рекао је министар.

Објашњава да ће постојати два модела осигурања, један су банкарске гаранције, а други полисе осигурања.

Према његовим речима, сада се ради са банкама и у току је израда правилника кои би требало да регулише начин функционисања банкарске гаранције.

Паралелно с тим, осигуравајуће куће су већини агенција упутиле дописе којима траже информације о њиховим билансима пословања, како би могле да крену у процедуру осигурања. И ми очекујемо да прве агенције већ ове неделује добију прве полисе које ће важити годину дана, навео је Љајић.

Иначе, туристичким агенцијама су лиценце за рад истекле 1. октобра пошто осигураваћује куће више нису хтеле да им обнове послие осигурања правдајући то превеликим ризиком због ковида.

Половином децембра знаћемо коме иду Мишлен звездице

Љајић каже да ће 14. децембра бити познато који ће ресторани у Србији добити Мишленове звездице и колико.

Он је прецизирао да ће се тада знати резултати инспекција и контрола које спроводе Мишленови инспектори.

Ми не знамо ко ће добити, али и да знамо не би смели да кажемо. Очкуејмо додатне анонимне инспекције у тим ресторсанима и може да дође до промена у коначном списку након свих инспекција које се раде, каже Љајић.

Он је на конференцији за новинаре рекао да примери из региона, на пример Хрватске, показују да ресторанима који су добили једну Мишленову звездицу промет порастао за чак 25 одсто наредне године.

Видећемо ко ће добити и колико Мишленових звездица у Србији, додао је Љајић.

Навео је да је чињеница да ће Србија постати део Мишленових дестинација важно за њено позиционирање на мапи туристичких дестинација и са становишта туристичког промета јер, објашњава, то много значи за привлачење високо платежних туриста.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести