Лапчевић: Помоћ да сачувамо ликвидност и радна места

БЕОГРАД: Без помоћи државе тешко бисмо превазишли проблеме ликвидности и сервисирања свих обавеза, каже директор компаније "Meter&Control" Владан Лапчевић
 Direktor kompanije "Meter&Control" Vladan Lapčević Foto: Tanjug/video
Фото: Директор компаније "Meter&Control" Владан Лапчевић Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: Без помоћи државе тешко бисмо превазишли проблеме ликвидности и сервисирања свих обавеза, каже директор компаније "Meter&Control" Владан Лапчевић и наглашава да су, упркос тешкој ситуацији, успели да запосле још 15 радника и очекују рекордну годину захваљујући договореном извозу у земље ЕУ.

Лапчевић је Танјугу рекао да се то предузеће, које се бави производњом паметних бројила електричне енергије и система за даљинско очитавање, брзо развија и да увек имају изазове када је у питању ликвидност.

Сада у време кризе то је далеко израженије него иначе, објашњава Лапчевић и додаје да је први сет мера подршке привреди био од велике помоћи.

„Без помоћи државе имали бисмо велике проблеме са ликвидношћу и то нам је много помогло да пребродимо кризу“, навео је Лапчевић.

Посебно им је каже био важан мораторијум на отплату кредита и долагање плаћања пореза и доприноса.

Такође добро им је дошла и исплата три мнималне зараде за запослене.

„Да није било такве помоћи питање је како би прегурали претходне месеце“, казе саговорник Тањуга и додаје да су конкурисали и за кредите Фонда за развој, али и код пословних банака.

Истиче да ће им и нови пакет помоћи бити од користи и да се фокусирају на очување ликвидности и радна места.

Истиче да су поред редовних послова у Србији договорили и нове послове у Словачкој и Швајцарској те да очекују рекордну годину имајући у виду да су због обима посла запослили поред 60, колико су имали пре кризе са корона вирусом, још 15 нових радника.

„Верујемо да ћемо ову годину ипак упркос свим изазовима завршити као рекордну“, рекао је Лапчевић.

Истиче да би им зато од велике помоћи била и подршка у осигурању и финансирању извоза.

Лапчевић каже и да захваљујући стабилном развоју производа и услуга и иновацијама свака криза може да се превазиђе.

Држава ће за други пакет мера за помоћ привреди за ублажавање негативних последице кризе услед Ковида 19 издвојити још 66 милијарди динара.

Њима је између осталог предвиђена уплата за 60 одсто од износа минималне зараде за два месеца као и одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести