Ле Мер: Ера "бесплатног новца" је завршена

ПАРИЗ: Француски министар финансија Бруно Ле Мер изјавио је данас да раст приноса на америчке државне обвезнице значи да је „ера бесплатног новца” завршена.
bruno le mer
Фото: Youtube Printscreen

Ле Мер је рекао за тв станицу Франс 2 да ће Француску коштати неколико милијарди евра да отплати дуг тржишту по основу обвезница, што, како је истакао, говори о томе колико је важно држати се „уравнотежене и кохерентне“ фискалне политике, преноси Ројтерс.

Акције на америчкој берзи су пале у понедељак, при чему се главни индекс С&П 500 налази на силазном путу, односно на такозваном "медвеђем" тржишту, јер расте страх да ће очекивано агресивно повећање каматне стопе Федералних резерви гурнути економију у рецесију.

Европска централна банка (ЕЦБ) је прошле недеље окончала свој дуготрајни програм подстицаја и саопштила да ће следећег месеца подићи своје кључне каматне стопе први пут од 2011. године, након чега ће уследити потенцијално још веће повећање у септембру.

ЕЦБ, суочена са рекордном инфлацијом у еврозони од 8,1 посто која и даље расте, страхује сада од ширења инфлаторних утицаја који би могли да изазову тешко заустављиву спиралу цене-плате, која би означила нову еру тврдоглаво високих цена.

Подаци објављени прошлог месеца показују да је француска економија неочекивано пала у првом тромесечју, јер су потрошачи смањили куповине због наглог скока инфлације која је у мају достигла рекордно високу стопу од 5,8 одсто на годишњем нивоу.

Ипак, Ле Мер је рекао да очекује да ће Француска забележити економски раст у 2022. години.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести