Ле Мер: Европа спремна да 2020. уведе тарифе на робу из САД

ПАРИЗ: Европа је спремна да следеће године уведе узвратне царине на америчку робу, у оквиру дуготрајног узајамног спора везаног за субвенције произвођачима авиона Ербасу и Боингу, изјавио је француски министар финансија Бруно Ле Мер.
boing
Фото: Tanjug (freeimages)

Трговински ратови нису добри ни за кога, рекао је Ле Мер новинарима у четвртак, указујући на штету коју је широм света изазвао трговински сукоб између САД и Кине, преноси агенција АП.

Напомињући да се Европа спрема за могуће америчке санкције због спора око субвенционисања произвођача авиона, он је додао да би "Американци требало да знају да смо спремни да одговоримо на то".

Француски министар је, ипак, поручио да се залаже за "пријатељски договор" са америчким трговинским представником Робертом Лајтизером.

Вашингтон и Брисел су већ дуго у спору у којем се међусобно отужују за незаконито субвенционисање својих водећих националних произвођача авиона, чиме омогућавају тим компанијама да профитирају од државне помоћи.

Амерички председник Доналд Трамп запретио је да ће увести увозне царине на робу из ЕУ у вредности од 11 милијарди долара, након што је Светска трговинска организација (СТО) у мају пресудила да Европа незаконито субвенционише Ербас наносећи штету америчком ривалу Боингу.

Европска унија је покренула сличан поступак пред СТО против Сједињених Држава, оптужујући америчку владу да незаконито субвенционише Боинг.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести