Леони 11. октобра почиње градњу четврте фабрике у Србији

НИШ: Компанија Леони би 11. октобра у Краљеву требало да обележи почетак изградње четврте фабрике у Србији, која ће бити завршена почетком 2020. године.
leoni/Tanjug
Фото: Tanjug

Леони ће са том фабриком запољшавати укупно више од 10.000 људи у нашој земљи и тако постати највећи послодавац у индустријском сектору у Србији. 

Фабрика у Краљеву ће се простирати на 6.800 метара квадратних.

Та компанија је глобални произвођач решења за пренос енергије и података у аутомобилској и другим индустријама и пошто Србија постаје све важнија у стратегији развоја Леони дивизије кабловских система у региону, Управни одбор је донео одлуку да по први пут у последњих 10 година, организује полугодишњи шастанак генералних директора ван Немачке односно у Србији.

Са завршетком изградње фабрике у Краљеву, Србија ће бити једина европска земља у оквиру Дивизије кабловских система у којој се налазе четири производне јединице.

Компанија је одлучила да инвестира и развија своје пословне активности због досадашњих добрих пословних резултата, доступности радне снаге, изузетне радне културе и нивоа стручности људи у Србији, али и флексибилности и отворености државе Србије. 

Леони је од почетка рада у Србији 2009. године инвестирао око 90 милиона евра у објекте и опрему.

Тренутно је у оквиру компаније у Србији запослено око 6.000 људи, а са пуним капацитетом четврте фабрике, у Краљеву, тај број ће порасти на више од 10.000.

"Верујемо у даљи развој нашег пословања у Србији и радује нас то што ћемо ускоро постати један од највећих послодаваца у земљи. Леони је доказао да је поуздан инвеститор и пословни партнер, а и у новој фабрици обезбедићемо модерне и иновативне радне услове за више хиљада људи. Са друге стране, потребно нам је стабилно и предвидиво политичко и економско окружење како бисмо осигурали даљи раст нашег бизниса овде у Србији", изјавио је члан Борда директора Леони групе и директор Леони дивизије кабловских система за медије у Србији Мартин Штутем током састанка генералних директора те дивизије у Нишу.

Каже да Србија има огроман потенцијал у људском капиталу, радној култури и етици, коју компаија изузетно ценимо. 

"Када погледамо наших 6.000 запослених овде, видимо веома лојалан тим који нас подржава у изазовима које носе важни пројекти које имамо са нашим кључним купцима. Настављамо да привлачимо кандидате у Србији нудећи сигурна радна места и прилику за развој каријере", рекла је директорка људских ресурса у Леони дивизији кабловских система Бјанка Шелер.

За протеклих 10 година, Leoni Wiring Systems Southeast d.o.o уплатио је у буџет Републике Србије више од 52 милиона евра за порезе и доприносе на зараде запослених. 

"Изузетно смо задовољни што даље развијамо наше пословање у Србији. Уз то долази и велика одговорност како према нашим купцима које снабдевамо тако и према хиљадама људи које овде запошљавамо. Као послодавац и као компанија која послује у овој средини, доприносимо заједници подржавајући пројекте који су важни грађанима, било кроз спонзорства великих и малих догађаја или пружајући финансијску помоћ хуманитарним и друштвено одговорним иницијативама", изјавио је генерални директор Леони Србија Клеменс Сакс.

Производни ланац компаније Леони обухвата жице, оптичка влакна, стандардизоване каблове, специјалне каблове и кабловске системе као и интелигентне производе и паметне услуге. 

Група запошљава више од 88.000 људи у 31 земљи света и у 2017. години, остварила је консолидован приход од продаје од 4,9 милијарди евра.

Леони је присутан у Србији од 2009. године, када је отворио своју прву фабрику, у Прокупљу.

Такође, 2014. године отворена је фабрика у Малошишту, а 2017.године фабрика у Нишу.

Све фабрике производе кабловске сетове за светске произвођаче премиум аутомобила.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести