Локална самоуправа одговорна за сигурност спортских терена за децу 

БЕОГРАД: Данас је поче да се примењује Правилник о безбедности дечијих игралишта, а циљ је да се повећа безбедност малишана док се играју на отвореном. 
Sportski teren u stambenom bloku „Partizan” u centru Bačke Palanke Foto:Dnevnik.rs
Фото: Спортски терен у стамбеном блоку „Партизан” у центру Бачке Паланке Фото:Дневник.рс

Захваљујући новом пропису Министарства привреде, наиме, сва игралишта у Србији биће у обавези да се ускладе са европским стандардима, односно стандардима дефинисаним правилником. 

Нова игралишта ће морати да се граде и уређују у складу са новим правилима, а постојећа игралишта мораће да им се прилагоде. 

Правилником је предвиђено, између осталог, да подлога и справе буду направљене тако да се приликом евентуалног пада деце, могућност повреде сведе на минимум.

Први пут је тачно дефинисано и ко је одговоран, а то су власник игралишта, најчешће локална самоуправа. 

Власник је такође дужан да финансира прилагођавање игралишта која су већ у функцији, а дефинисан је рок од три године да то учине. Игралишта која се у том периоду не буду довела у безбедно стање биће забрањена за коришћење.

Власници, односно осигуравајуће куће, уколико власници осигурају игралишта, сносиће трошкове поправке када дође до оштећења справа и других елемената у оквиру таквих простора за игру.

Правилник о безбедности дечијих игралишта ступио је на снагу 25. августа, али је одређен период од три месеца за усаглашавање. У периоду усаглашавања су именована тела која ће обављати контролу игралишта.

Пуна примена је кренула данас.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести