Лов на монопол у сладоледу

НОВИ САД: Комисија за заштиту конкуренције (КЗК) одредила је меру процесног пенала у износу од 8.500 евра учеснику на тржишту производње сладоледа предузећу „Мимо” из Београда због непоступања по захтеву Комисије за давање информација.
sladoled
Фото: pixabay.com

Поменутим захтевом је, наводи се у саопштењу КЗК-а, наложено достављање података за потребе поступка испитивања повреде конкуренције који Комисија води по службеној дужности против друштва Индустрија смрзнуте хране „Фриком”.

Међутим, „Мимо" је, наводи се у саопштењу КЗК-а, због непоступања по његовом захтеву, у два наврата упозорен на последице тога.

С обзиром на то да је и додатно одређени рок за достављање тражених података истекао 25. августа ове године, а да се наведено привредно друштво није обратило Комисији захтевом за његово продужење, нити на други начин известило КЗК о разлозима свог непоступања поњеговом захтеву, Савет Комисије је донео одлуку о одређивању мере процесног пенала.

Како се даље наводи у саопштењу КЗК-а, наведени износ „Мимо” д. о. о. Београд мора да уплати у року од два месеца од дана пријема решења под претњом принудног извршења.

Новчани износ мере процесног пенала се уплаћује на рачун буyета Србије, наводе у Комисији.

„Понашања супротно налогу Комисије, односно непоступања по њеном налогу, подлежу мерама процесног пенала у износу од 500 до 5.000 евра за сваки дан колико такво понашање или непоступање траје, што је дефинисано одредбама члана 70 Закона о заштити конкуренције”.

Закон о зашитити конкуренције прецизира да процесни пенал не може износити више од десет процената од укупног годишњег прихода.

Уз то, наводи се, одређивање мере процесног пенала не ослобађа од обавезе достављања тражених података, односно поступања по захтеву Комисије.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести