Лучић: Преузимање Поште нет добро за кориснике и Пошту

БЕОГРАД: Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић изјавио је данас да је преузимање кабловског оператера Пошта нет од стране Телекома одличан пословни потез који ће бити добар и за Пошту и кориснике Пошта нета.
vladimir lucic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Куповина кабловских оператера је део наше стратегије у последње три године. Када је реч о Пошти нет, ми смо купили део инфраструктуре који је везан за кабловски интернет сервис", казао је Лучић гостујући на Првој.

Истакао је да ће корисници Поште нет имати бољи интернет и већи број телевизијских канала него што су до сада имали.

Лучић каже да је мало познато да је Телеком Србија, када је Пошта била јединствена целина, био међу првим кабловским оператерима у Србији.

Подсећа да је онда приватизацијом 1997. године, када је Телеком издвојен из Поште и постао акцинарско друштво и када је 49 одсто власништва отишло италијанском Телекому и грчком Отелу.

Каже да је кабловска инфрастрктура остала део Поште, што је био једини телекомуникациони део који је остао Пошти, а не Телекому.

Лучић наводи да је Телеком после 13 година кренуо са телевизијом, а да су у том периоду од 13 година приватни кабловски оператери заузели тржиште.

"Не би било спорно да остане кабловска у Пошти да се она развила, али Пошта је остала врло слабо развијена и у Београду је имала само неколико малих делова, па је очигледно да је руководство Поште у прошлим временима имало договор са кабловским оператерима да се не развија. Пошта нет је од преко 120.000 корисника дошла до тога да има сада 57.000 корисника и мислим да је због тога и нервоза конкуренције, јер Пошти то није био стандардни део посла, нису се толико бавили корисницима, па су били лак плен на тржишту", навео је Лучић.

Додаје да су сваке године падали са бројем корисника скоро 20 одсто.

Преузимањем ових корисника смо стабилизовали тај део који је остао, нагласио је Лучић и додаје да ће Пошта значајна средства која добила од Телекома да употреби за модернизацију свог пословања.

"Конкуренција злупотребљава медије и доминантан положај. Реко ко зна да је наша конкуренција, то јест Јунајтед група, не само ушла у сегмент телекомуникација већ је скоро купила и компанију за испоруку и она је самим тим и конкуренција и Пошти и зато имају дуплу мотивацију за ове нападе. Долази се до тога да иза свих напада стоје бизнис мотиви", нагласио је Лучић.

Додао је да Телеком има пет пута већи у првих половини ове године него прошле године у истом периоду.

такође приход је девет одсто, повећали смо корисничку базу интернет телевизије, а битно је и да смо смањили задуженост, тако да и поред великих инвестиција смо као група смањили задуженост према банкама за скоро осам милијарди динара.

"Фирма постаје прави регионални гигант. Отворили смо фирму у Северној Македонији, а проширићемо и у Немачкој и Швајцарској", додао је он.

Лучић је говорећи о венчр фонду, који је основао Телеком, као алтернативном фонду за финансирање стартап фирми, рекао да праве међународни тим и да ће до краја године финансирати прве стартапе, најмање њих 10 до 20.

Додаје да се пријавило до сада више стотина младих са својим иновацијама и идејама.

Лучић је казао да је годишњи фонд пет милиона евра, али да се већ јављају озбиљни домаћи и страни инвеститори, због чега се нада да ће буџет тог фонда бити много већи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести