Лучић: Телеком оснива највећи венчр фонд за стартап идеје

БЕОГРАД: Телеком Србија добио је све сагласности за оснивање највећег венчр фонда у Србији за помоћ стартап идејама, који ће бити и највећи фонд тог типа у региону, а генерални директор Телекома Владимир Лучић каже да ће то предузеће уложити у фонд 25 милиона евра у наредних пет година.
kompjuteri
Фото: pixabay.com

"То ће бити дефинитивно највећи фонд у региону. Венчр кепитал фонд је, иначе, један стандардни начин финансирања, где велике корпорације улажу у стартап и дигиталне идеје. Замишљен је као посебна фирма коју ће водити професионални менаџмет, који тренутно тражимо у Америци и Израелу, у земљама које су најпрепознатљивије по развоју стартап идеја", казао је Лучић гостујући на РТС-у.

Лучић наводи да ће фонд почети са радом најкасније до јуна и већ од септембра почеће да се финансирају прве стартап идеје.

Позвао је младе људе да се слободно јаве и напишу фонду сваку идеју, у било којој форми.

Лучић истиче да ће Телеком у иницијални капитал фонда уложити пет милиона евра годишње, а током пет година око 25 милиона евра.

"Мислимо да ћемо привући разне приватне компаније да буду део нашег фонда, тако да ће иницијални фонд бити значајно већи", нагласио је Лучић.

Осим професионалног менаџмента направићемо и надзорни борд где би били најеминентнији људи који се тиме баве у Србији, како би на што транспарентнији и бољи начин одабрали који стартапи имају будућност и у које треба инвестирати, нагласио је Лучић.

Фонд ће у почетној фази финансирати стартап идеје са 50.000 до 100.000 евра.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести