Мађарска може да измени гасни споразум с Русијом без консултовања ЕК

БРИСЕЛ: Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је данас да Будимпешта неćе морати да обавештава или консултује Европску комисију ако жели да измени свој дугорочни гасни уговор с Русијом у случају да буде одобрено ограничење цене на нивоу целе ЕУ.
petar-sijarto Foto:Tanjug/video
Фото: Tanjug/video

Мађарска, која се у великој мери ослања на увоз руског гаса и нафте, у више наврата се изјаснила против ограничења цене руског гаса.

„Било нам је важно да у оквиру овог врло лошег предлога као мало достигнуће добијемо одрешене руке за измену (уговора). То јест, да не треба да се консултујемо с Европском комисијом о изменама дугорочног уговора (с Русијом) ако то постане неопходно у случају ограничења цене“, рекао је Сијарто на конференцији за новинаре у Бриселу, преноси Ројтерс.

Министри Европске уније састали су се данас у настојању да постигну договор о увођењу горње границе велепродајне цене гаса.

Сијарто је прошле недеље рекао да c'е, уколико се у ЕУ усвоји ограничење цене гаса, Мађарска морати да прилагоди свој споразум с Русијом, који је отворен за могуćе измене.

Према 15-годишњем споразуму измедју Будимпеште и Москве потписаном прошле године, пре руске инвазије на Украјину, Мађарска тренутно добија 4,5 милијарди кубних метара руског гаса годишње преко Бугарске и Србије.

Сијарто је такодје реако новинарима да је на данашњем састанку у Бриселу предложио Европској комисији да сачини предлог којим би се појединим оператерима нафтовода забранило да траже транзитне накнаде веће од просека у ЕУ.

Оператер Јадранског нафтовода, који транспортује нафту из Хрватске ка Мађарској, намерава да следеćе године подигне транзитне накнаде за 80 одсто за мађарску нафтну и гасну компанију МОЛ, навео је Сијарто.

Он је оценио да је то повећање неправедно јер је Јадрански нафтовод кључни алтернативни пут за снабдевање Мађарске, Словачке и Чешке сировом нафтом у случају да буде проблема с нафтоводом Дружба који транспортује нафту из Русије у централну Европу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести