Мађарска тражи додатних 700 милиона кубика гаса од Русије

БУДИМПЕШТА: Мађарска је од Русије затражила додатних 700 милиона кубних метара природног гаса, рекао је данас министар спољних послова Петер Сијарто у Москви додајући да је циљ мађарске владе да обезбеди енергетску сигурност земље.
peter sijarto tanjug
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

"Неки могу да продају празна обећања, други да руше канале комуникације, али чинејница је да физичка реалност не може да се мења и једноставно сада није могуће купити додатни природни гас у Европи без руских извора", рекао је Сијарто на конференцији за новинаре са руским колегом Сергејом Лавровим.

Складишта гаса у Мађарској попуњена су по плану, а тренутно је то на нивоу од 27,3 одсто годишње потрошње, преноси МТИ.

"У нормална времена, то би било довољно и пружало би сигурност, али као што сви знамо, ово нису нормална времена и морамо да тражимо додатну сигурност", додао је он.

Сијарто је навео и да је Мађарска предузела све неопходне мере да добије додатне количине и да обезбеди финансијске ресурсе за то, те додао да влада жели да обезбеди довољно гаса свакој породици у или компанији у Мађарској.

Осим енергетске безбедности, Сијарто је рекао да је циљ његове посете Москви да покаже да Мађарска жели мир у УКрајини јер рат има трагичне последице.

"Молимо све да учине напор да обезбеде да се рат оконча што пре, а да се мир што пре врати", рекао је Сијарто.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести