Мађарска влада најавила нове мере помоћи економији

БУДИМПЕШТА: Мађарска влада планира да уведе нове мере за помоћ економији која мора да остане функционална током другог таласа пандемије, изјавио је министар финансија Михаљ Варга у интервјуу за дневни лист "Мађар немзет".
Madjarska/Ilustracija / Tanjug foto
Фото: Tanjug

Планиране мере обухватају циљано смањење пореза и подршку грађевинским компанијама, рекао је Варга и додао да је један од приоритета владе одржавање економије функционалном.

То ће захтевати стимулисање потражње у одређеним секторима као што су туризам и грађевинарство, очување радних места и пружање нових производних могућности путем подстицања инвестиција, рекао је мађарски министар финансија. Он је истакао да се мора водити рачуна о томе да се средства распореде тако да подржавају ефикасна и компетитивна економска решења, преноси МТИ.

Варга је рекао да је током првог таласа пандемије смањење пореза успешно имплементирано у секторима најтеже погођеним пандемијом и да би таква решења могла да буду уведена и сада, као и продужење мораторијума о отплати кредита за физичка и правна лица.

Министар је рекао да је могуће да ће за бројне јавне инвестиције, као што су радови на путевима и реновирање болница, уместо средства из буџета бити корисћена средства ЕУ. У овом тренутку веома је важно да се резерве очувају што је више могуће, зато што нико не зна колико ће трајати утицај пандемије на економију, напоменуо је Варга.

Уколико вакцина буде доступна у другом кварталу 2021. године, мађарска економија би могла да оствари раст од четири до пет одсто, рекао је Варга. У мање оптимистичном сценарију, уколико вакцина не буде доступна до тог тренутка, раст би могао да износи тек нешто преко нула одсто. Могућ је и трећи сценарио - уз доступну вакцину, али спор и дуготрајан опоравак економије, раст би могао да износи од три до четири одсто.

Ове године БДП Мађарске би могао да се смањи за пет до шест одсто, уз дефицит главног буџета од седам до девет одсто. Дуг владе би до краја године са 66 одсто могао да се увећа на 76-78 одсто, рекао је Варга.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести