Мали: Американци нуде милијарде долара за развој привреде

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је, након састанка с америчким ДФЦ-ом, да Американци нуде милијарде долара за развој српских компанија, привреде и инфраструктурне пројекте, као и да ћемо прва средства од тог америчког фонда добити већ до краја новембра.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Када сам рекао да размилшљамо о милијарду долара само за гарантну шему, они су рекли - размишљајте о милијардама долара, а не о једној милијарди, рекао је Мали новинарима, додајући да ће тачна цифра бити позната крајем следеће недеље.
Тада ћу од њих добити понуду, прецизирао је Мали.

Истакао је да је то прилика која се не пропушта и коју морамо да искористимо на прави начин.

Каже да ће се први ефекти отварања канцеларије ДФЦ-а у Београду видети већ у новембру.

Очекујем да ћемо с директором канцеларије Џоном Јовановићем имати први састанак већ до краја следеће недеље и очекујем контра понуду у односу на услове које смо ми њима дали за гарантну шему и које све инструменте они могу да нам дају и слично. После тога ће брзо бити донета одлука на влади, а и они су спремни брзо те одлуке да донесу, казао је.

Мали наглашава да ми тај новац можемо да имамо у Србији до краја новембра за домаће компаније.

На питање какве су биле понуде које је ДФЦ дао Србији, каже да је њихова понуда била веома повољна, али да је он одбио као за нас неприхватљиву пошто хоће да се избори за још боље услове.

Дајте ми седам до десет дана да се изборим за најбоље могуће услове и најјефтинији новац за наше компаније, рекао је Мали.

Каже да је веома задовољан данашњим састанком и чињеницом да је он уследио само дан након отварања канцеларије ДФЦ-а и што је цела њихова делегација остала у Београду.

Како је рекао, данас је било речи о конкретним пројектима с циљем да новац што пре стигне у Србију.

Планирано је, додаје, да у наредних десетак дана буду реализоване три важне ствари за привреду, а прва је гарантна шема за микро, мала и средња предузећа која ће бити слична оној као што је држава урадила за помоћ тим фирмама у борби с ковидом19.

Гарантна шема с ДФЦ-ом подразумева добијање још повољнијих средстава за предузећа како би могла да одрже ликвидност и купе нову опрему и технологију.

Додаје да Американци инсистирају да се безбеди посебна линија за приватна микро, мала и средња предузећа, а чак и за компаније за до 500 запослених.

Друга ствар о којој се разговарало, каже Мали, јесте о пројектима из програма "Србија 2025" који је вредан 14 милијарди евра, а који подразумева изградњу нових ауто-путева и железничких пруга, као и друге инфраструктуре.

Трећа ствар, пренео је да су Американци заинтересовани да дају подршку америчким инвеститорима да дођу у Србију и отворе фабрике.

Подсетио је да је Србија већ кренула с корпоративним обвезницама и да Американци желе да нам помогну у развоју финансијског тржишта и обезбеде и друге финансијске инструменте, како би дошли до додатних извора финансирања.

Мали је рекао да раније пројектовано да ће привредни раст Србије бити минус један или нула ове године, али да најновије пројекције показују да смо ближи томе да будемо на нули.

По томе ћемо бити, ако не први, онда међу прве три земље у Европи, закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести