Мали: Буџет за 2019. до половине септембра

БЕОГРАД: Буџет Србије за 2019. годину биће креиран до половине септембра и доласка делегације ММФ-а у Београд, каже за Танјуг министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali
Фото: Tanjug

Управо нови аранжман са ММФ-ом, такозвана "чуваркућа", а који је јуче потврдио Борд извршних директора ове међународне финансијске институције у Вашингтону, према речима Малог, говори како ће буџет бити скројен.

"Биће развојни. Ми ћемо у 2019. години имати више инвестиција него ове године, која је већ рекордна по питању инвестиција, у јавну инфраструктуру, дакле и у путеве и домове здравља, болнице, мостове, тунеле... све оно што подиже стандард људи у Србији", каже министар финансија.
Нови аранжман са ММФ-ом је, како додаје, "велика потврда и велика вест за грађане Србије да смо на добром путу реформи које смо започели пре пар година".

"Овај аранжман нема никакве финансијске делове у себи зато што смо ми потпуно консолидовали наше јавне финансије", истиче Мали.
Подсећа да Србија има стабилан буџет, и да у првих шест месеци ове године суфицит износи више од 30 милијарди динара.
"Нови аранжман са ММФ-ом нам даје прилику да инвеститорима дамо сигнал да је Србија стабилна и атрактивна земља за инвестиције", каже Мали.
До краја септембра, најављује министар, влада ће изаћи са пакетом стимулативних мера што је и део договора са ММФ-ом, а које су неопходне како би се наставила стопа раста БДП-а, која је у првом кварталу ове године износила 4,6 одсто.

"Желимо да растемо још боље и још више, а да би се то десило, наша привреда мора да буде још конкурентнија. Зато желимо да убрзамо повраћај ПДВ-а, смањимо доприносе на зараде, као и неке парафискалне и фискалне намете који нису неопходни, а праве терет привреди", објашњава Мали.
Будући да је реч о значајном годишњем приливу за буџет, Мали каже да државна каса најављењим укадањем различитих намета неће бити оштећена, јер ће се управо из оствареног суфицита финансирати.

"Имамо суфицит у буџету и желимо да тај суфицит потрошимо на прави начин. Зато ћемо те стимулативне мере финансирати управо из овог суфицита, тако да не треба да се одрекнемо било чега да би се то десило, него да на прави начин само убрзамо развој наше економије и још више обезбедимо новца у буџету", каже Мали.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести