Мали: Будућност у већој сарадњи и мањим баријерама

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија у последњих неколикко гадина од земље са "ивице амбиса" постала најбрже  растућа економија у Европи.
Siniša Mali Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Мали је истакао да је једини пут Србије да напредује и као земља региона и да у будућности има што више сарадње, а што мање баријера.
Отварајући панел о економским и финансијским изгледима за Балкан, другог дана Седмог самита ЕУ-Југоисточна Европа, у организацији лондонског Економиста, који се одржава уз медијско партнерство агенције Танјуг, Мали је  истакао да је важно да се разговара о томе, јер је то једна од кључних тема за целокупни будући развој региона.

Поновио је да је стопа раста у првих шест месеци ове године 4,9 одсто, али и истако да у том расту учествују и пољопривреда, прехрамбена индустрија, грађевинарство гране које дају за право да се каже да је тај раст стабилан и дугорочан.
Незапосленост је сада, додао је, 11,9 одсто и подсетио да су протеклог викенда отворене две нове фабрике у Нишу, уз улагање Шангдонг Линлонга у Зрењанин, сртатешко партнерство за РТБ Бор.

Како је рекао, динар је стабилан, као и курс и инфлација, трећу годину за редом имамо суфицит, уз смањење јавног дуга.
Намера је, поручује, да  јавни дуг буде још нижи, јер се смањивањем стања јавног дуга смањују и издаци за камате и отвара простор за веће плате и пензије и за више инвестиција.
То показује колико је различита слика Србије тада и сада. Србија је била на ивици банкрота и амбиса, а сад је једна од најбрже растућих економија, рекао је Мали.

Зато је, каже, јуче изашао са пакетом мера које ће важити од јанауара 2019. године, а које додатно треба да подстакну раст наше привреде.
Међу њима је укидање доприноса за осигурање од незапослености на терет послодавца, а које је износило 0,75 одсто, уз смањење парафискалних намета.
Промениће се и начин обрачуна пореске амортизације, како би привредници више могли да улажу у опрему и технику, а биће донет и пакет стимулативних мера за иновативне активности.

 Поручио је да је економски напредак Србије значи и економски напредак региона, с обзиром на водећу улогу наше земље на Балкану и додао да је у нашем инетересу да се повежемо са регионом.
 Зато, истиче, Србија улаже у изградњу путева - Коридора 10 и 11, брзу пругу до Будимпеште, како бисмо били овезанији и самим тим јачи, привлачнији и атрактивнијии за инвеститоре и велике пројекте.

Само тако можемо да успемо, подвукао је Мали.
У том смислу, истакао је важну улогу ЦЕФТЕ, с обзиром на то да је она окосница наше економске сарадње.
Према његовим речима, Србија у трговини са ЦЕФТОМ остварује суфицит, а само прошле године имали смо 3,9 милијарди евра трговинске размене са њеним чланицама, од чега је 3,1 милијарде извоз.

Наш је интерес да што више сарађујемо као регион, јер Србија од тога има користи, кроз извоз роба и услуга и у томе видим шансу за све земље региона. Влада Србије чврсто верује да је једини пут да се иде напред - да идемо напред као регион и зато заједничка перспектива и будућност лежи у што већој сарадњи и што мањим баријерама између нас, закључио је Мали.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести