Мали: Далеко од рецесије, одговорни према грађанима и привреди

БЕОГРАД: Србија остварује раст и далеко је од рецесије, имамо новац за све започете инвестиције, а наставићемо одговорно да се понашамо према грађанима и привреди, поручио је данас министар финансија Синиша Мали.
sinisa mali, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

На конференцији о отпорности српске привреде на глобалне кризе и изазове која се одржава у Привредној комори Србије министар је рекао да је Србија далеко од рецесије, и да и даље расте, "али то не значи да је све лепо и сјајно".

Нагласио је да су огромни изазови за европску и српску економију која зависи од оног што се дешава у ЕУ.

Мали је рекао да су бројни битни фактори који доводе цео свет у опасност од рецесије и стагфлације, и додао да се и ми са тим суочавамо.

Он је рекао да Србија упркос кризи има новац за све инвестиције које су започете.

"Ништа није стало све иде својим током. Трудићемо се да тако радимо и у будућности", рекао је он.

Додао је да ће Влада Србије остати веома одговорна према грађанима и привреди, и посвећена даљим реформама.

"Велика је одговорност пред нама да нашу привреду и у време изазова направимо атрактивнијом за нове инвестиције", рекао је он.

Мали је подсетио да кроз мере помоћи грађанима и привреди Влада Сбије за време пандемије укупно издвојила помоћ од 8,8 милијарди евра.

Додао је да упркос тако великој подршци сваки макроекономски индикатор остао стабилан.

Министар је истакао вредност оствареног поверења грађана јер је све што је обећано у последње три године и испуњено.

"То поверење грађана је гарант. На сваки начин штитићемо стандард грађана и помоћи привреди да што боље функционише", рекао је он.

Како је приметио Европа је пред проблемом обезбеђивања гаса и нафте, што су инпути који одређују пословање а и под притиском да због инфлације расту плате.

"А нема простора. Стандард грађана пада, и отвара се питање стагфлације", објаснио је он.

Додао је да расту камате што поскупљује капитал, да фискалини стимуланси имају утицај на раст инфлације а без њих се отвара опасност од масовног отпуштања.

"Ни мало једноставно, ни лако. Скоро се нико никада са оваквим изазовим није суочавао - услови савршене олује", приметио је он.

Мали је рекао да ће Србија ове године имати до три одсто дефицита буџета, навео да је наплата ПДВ много боља од планиране, а после 4,3 процента раста БДП-а раста у првом кварталу изразио очекивање да ће у другом бити раст од 3,7 посто.

 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести