Мали: Додатно смо смањили ризик земље

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали каже да је данашњи износ остварен на реотварању постојеће емисије еврообвезница најнижи икад остварен и да то потврђује поверење инвеститора у резултате Владе и у економске реформе које спроводи.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Србија је, наиме, на данашњем реотварању постојеће емисије еврообвезница, Србија 2029, издате 26. јуна ове године, на међународном тржишту капитала, продала 550 милиона евра обвезница са приносом од 1,25 одсто, што је ниже за чак 37 базних поена у односу на иницијалну стопу приноса на обвезнице које су емитоване у јуну ове године.

То је најнижи принос икада остварен на обвезнице Републике Србије емитоване на међународном финансијском тржишту.

Боља цена коју смо остварили показује да смо додатно смањили ризик земље у року од свега пет месеци. То је потврда поверења инвеститора у резултате које Влада Србије остварује и још једна потврда економских реформи, рекао је министар и додао да је јавни дуг Србије у последњих неколико година смањен са преко 70 одсто БДП-а на садашњих 51,9 одсто БДП-а.

Министар је подсетио и да је просечна пондерисана каматна стопа на укупан портфолио дуга у септембру ове године износила 3,4 одсто, а да је 2016. године била 4,5 одсто.

Новоемитоване обвезнице ће бити консолидоване и представљаће једну серију са обвезницама које је Србија емитовала на међународном финансијском тржишту у јуну ове године. Купонска стопа од 1,5% годишње и датум доспећа 2029, остају исти, а нове обвезнице ће бити такође листиране на Лондонској берзи, једном од највећих и најрепрезентативнијих тржишта на свету.

У саопштењу које је медијиам достављено из Министарства финансија наводи се још да се након презентације остварених резултата данас приступило прикупљању понуда за емисију обвезница у вредности од 550 милиона евра. Такође, да је остварена тражња од преко 1,7 милијарди евра, што је троструко више од понуђене вредности емисије, а од стране респектабилних светских фондова, осигуравајућих кућа и банака уз веома добру географску дисперзију. Прикупљање понуда започето је на нивоу од 1,45 одсто.

Министар Мали каже да су успешни резултати које Србија континуирано остварује, заједно са повољним условима на међународном финансијском тржишту капитала, резултирали да се нове обвезнице продају по историјски најнижој стопи приноса од 1,25 одсто.

Из перспективе финансијског тржишта, ово је велики резултат за нашу земљу. Успели смо да се у овој години два пута појавимо на међународном финансијском тржишту и потврдимо најниже каматне стопе на државне хартије од вредности које је Србија до сада издала. Након емисије обвезнице у износу од једне милијарде евра у јуну месецу ове године када је интерес инвеститора такође био значајно већи од понуде, одлучили смо да још једном искористимо веома повољне услове на међународном тржишту и проширимо обим емисије за додатних 550 милиона евра, рекао је Мали.

Он је додао да ће емитовање ове обвезнице, по историјски најнижој стопи приноса од 1,25 одсто, допринети даљој фискалној консолидацији кроз значајно смањење трошкова камата у буџету Србије, побољшању валутне структуре и јавног дуга.

Средствима нове емисије Србија отплаћује део обвезнице деноминоване у доларима, која је емитована 2013. године по знатно вишој стопи, 4,875%, а која доспева у фебруару 2020. године. У поступку откупа доларских обвезница, који је трајао од 28. октобра до 4. новембра 2019. године, пријављено је 590 милона долара, односно 73,7 одсто вредности обвезница у односу на недоспели износ од 800 милиона долара и које ће бити откупљене средствима нове емисије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести