Мали: Донета уредба, држава покрива трошкове фискализације

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је данас уредбу која се односи на субвенционисање набавке нових фискалних уређаја а министар финансија Синиша Мали за Танјуг каже да ће државна субвенија износити 100 евра у динарској противвредности по продајном месту, плус додатних 100 евра за сваки фискални уређај, док ће за привреднике који нису у систему ПДВ-а износ бити повећан за 20 одсто.
mali
Фото: Танјуг (видео)

" Као што смо и обећали нови систем фискализације неће нашу привреду коштати ниједан једини динар, јер ће држава кроз ове субвенције покрити цео трошак увођења нове фискализације. Она је за нас веома важан пројекат, јер њиме настављамо борбу против сиве економије а с друге стране, постојећи систем фискализације датира још из 2003, па увођењем новог идемо укорак са временом", каже Мали.

Он истиче да су користи од новог система за привреду многоструке, јер више неће бити контролних трака, годишњег обавезног сервиса а као фискални уређаји ће моћи да се користе и мобилни телефони, таблети, рачунари.

" Са те стране цео систем је много ефикаснији и много флексибилнији а циљ његовог увођења нам је да направимо да привредно окружење у Србији буде још конкуретније и ефикасније", каже за Танјуг министар Синиша Мали.

Према његовим речима сутра креће и пријава преко портала Пореске управе свих оних који су обвезници по новом закону о фискализацији и који могу да пријаве своја продајна места, а 15. октобра, преко истог портала, креће и пријава за субвенције за фискалне уређаје.

Она ће трајати до 31. јануара а како објашњава министар финансија, држава неће чекати крај јануара да почне са исплатом субвеција него ће сваке недеље, привредницима како се буду пријављивали, уплаћивати новац и одмах покривати њихове трошкове чиме ће се избећи да они имају било какво додатно оптерећење за увођење нових фискалних уређаја.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести