МАЛИ: Економија наше земље јака и стабилна, показатељи добри, реформе исправне

БЕОГРАД: Борд директора ММФ-а потврдио је данас  другу ревизију аранжмана са Србијом, а потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали је рекао да је економија наше земље јака и стабилна, да су макроекономски показатељи добри и реформе исправне, што потврђују и реномиране међународне финансијске институције.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Извршни одбор директора ММФ је у Вашингтону донео одлуку о успешном завршетку друге ревизије стенд-бај аранжмана са Србијом.

Како стоји у саопштењу објављеном након састанка у Вашингтону, ММФ је навео да су макроекономски резултати у оквиру програма остали снажни, наглашавајући опоравак раста економије, дезинфлацију, смањење текућег дефицита, као и рекордно високе девизне резерве, саопштило је Министарство финансија.

Такође, ММФ је нагласио да се ситуација у енергетском сектору стабилизовала, као и да је остварен напредак у управљању државним предузећима.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да је од почетка пандемије, пре скоро четири године, цео свет константно суочен са огромним и тешким изазовима, попут светске економске кризе, али да се Србија, у таквим условима, одлично држи и да су наше јавне финансије јаке и стабилне.

Синиша Мали је истакао да су сви наши макроекономски показатељи на задовољавајућем нивоу и да је тако привредни раст у трећем кварталу ове године износио 3,6 одсто БДП-а.

Навео је, такође, да је јавни дуг Србије на нивоу од 52 одсто, незапосленост на рекордно ниском нивоу од девет одсто, а број запослених на рекордно високом нивоу од 2,36 милиона.

"Такође, на рачуну државе имамо око 500 милијарди динара, а ове године очекујемо и рекордан прилив страних директних инвестиција у износу од око 4,5 милијарди евра. Оно што је веома важно јесте и да се инфлација од априла налази на силазној путањи и да су бруто девизне резерве на крају новембра износиле чак 24,16 милијарди евра", додао је Мали.

Министар је нагласио да се није одустало ни од једног капиталног пројекта, те да се широм Србије ради на изградњи или обнови ауто-путева, брзих саобраћајница, пруга, школа, домова здравља, болница, клиничких центара, да се улаже више него икада у заштиту животне средине, пољопривреду, културу и спорт.

Нагласио је и да држава константно ради на побољшању животног стандарда грађана, те да тако од 1. јануара 2024. године, следи повећање пензија од 14,8 одсто, повећање плата у јавном сектору од 10 одсто и повећање минималне зараде од 17,8 одсто.

"Тиме ћемо стићи до просечне пензије од 390 евра у јануару наредне године и минималне зараде која ће први пут прећи 400 евра. Такође, очекујемо да ће просечна плата у децембру ове године износити око 840 евра", рекао је Мали.

Он је нагласио и да се наставља са свеобухватним реформама у Србији и побољшањем привредног амбијента у нашој земљи.

Мисија ММФ-а је крајем октобра боравила у двонедељној посети Београду поводом друге ревизије стенд-бај аранжмана.

У саопштењу Мисије ММФ, које је тада објављено, наведено је да су сви квантитативни циљеви за крај јуна 2023. године испуњени, те да програм структурних реформи добро напредује.

Мисија ММФ-а је тада потврдила да су макроекономски изгледи наше земље веома јаки, са знацима опоравка, текућом дезинфлацијом и смањењем текућег дефицита, као и да су девизне резерве на рекордно високом нивоу, да се наставља снажан прилив страних директних инвестиција и да је тржиште рада отпорно, а незапосленост на рекордно ниском нивоу.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести