Мали: Инвестициони циклус и тежи од 10 милијарди евра

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали у интервјуу за "Курир" каже да ће опорављена и сада већ сасвим здрава државна каса бити у стању да заврти нови инвестициони циклус можда и тежи од 10 милијарди евра.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Синиша Мали, министар финансија у Влади Републике Србије Фото: Дневник.рс

Упитан о стању државне касе, Мали је рекао да је она у неупоредиво бољем стању него пре неколико година. 

"Када погледате све макроекономске показатеље, и фискалне и монетарне политике, они су веома добри и побољшавају се из године у годину. Наша стопа раста БДП прошле године била је 4,3 одсто, што је била једна од 10 највиших у Европи", изјавио је Мали за "Курир".

Он је истакао да се Србија променила и да очекује да ове године стопа раста буде минимум 3,5 одсто, а следеће године опет преко четири одсто, будући да је направљена стабилна основа за здраве стопе раста у наредном периоду.

Министар је навео и да на основу тога имамо и смањење стопе незапослености, јавни дуг на нивоу 51-52 одсто БДП, да је инфлација на око 2,5 одсто, као и да трећу годину за редом имамо суфицит у буџету, па према томе и простор за повећање плата и пензија.

"Створили смо стабилно окружење", закључио је.

На питање новинара о великом инвестиционом циклусу који је најавио председник Србије Александар Вучић, односно да ли је као министар разрадио план и хоћемо ли заиста бити у стању да "упумпамо" 10 милијарди евра у Србију, Мали је одговорио да ћемо бити у стању да уложимо чак и више од тога.

Према његовим речима, сваки динар улагања у инфраструктуру враћа се као два динара раста БДП, а план обухвата "апсолутно целу Србију". 

У том контексту, министар је најавио реконструкцију свих локалних и регионалних путева, потпуну реконструкцију железничке инфраструктуре, изградњу националног стадиона, две линије метроа...

На питање када ће Београд коначно добити метро, ко ће га градити и колико ће коштати, Мали је рекао да никад нисмо били ближи и да су у току детаљни разговори са компанијама из Кине и Француске.

Он се позвао на студију компаније "Ежис" и рекао да је вредност обе линије метроа четири милијарде евра.

Говорећи о буџету за наредну годину, министар је рекао да ће он бити "апсолутно развојни" и да ће рефлектовати прву фазу инвестиционог програма.

Уколико паметно склопимо све инвестиције и начин њиховог финансирања и уколико пројекте завршимо на време, стопа раста БДП би могла да буде "много, много већа" од поменутих четири одсто, што значи више новца у буџету и већу могућност за повећање плата и пензија, навео је министар.

Одговарајући на питање да ли је задовољан страним инвестицијама које су у претходних годину дана дошле у Србију, министар је рекао да смо прошле године имали 3,5 милијарди страних инвестиција и да смо "апсолутни шампиони" јер у првих пет месеци имамо 17 одсто више него за исти период 2018.

"Отворили смо се на прави начин, страни и домаћи инвеститори желе да инвестирају у Србију, зато нам и опада стопа незапослености, расту нам плате...", рекао је Мали.

Он је истакао важност настављања политике мира будући да је то оно од чега Србија има и велику економску корист, а ради се на томе да се ове године привуче још више страних инвеститора.

"Зато се и ја надам да ћемо у што скорије време имати решење за питање Косова и Метохије", поручио је министар у интервјуу за "Курир".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести