Мали: Испунили смо обећање, завршава се исплата 100 евра

БЕОГРАД: Исплата новчане помоћи државе у висини од 100 евра у динарској противвредности завршава се данас, а министар финансија Синиша Мали каже да се од 15. маја до 5. јуна за ту помоћ пријавило укупно 4.325.500 суграђана и поручује да је Влада Србије том економском мером "погодила тачно у центар".
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Мали је подсетио да је у петак у поноћ истекао рок за пријављивање грађана Србије за новчану помоћ од 100 евра.

"Од 15. маја до 5. јуна, у периоду од 20 дана, пријавило се укупно 4.325.500 наших суграђана. Укупно са пензионерима и са онима који су примали новчану социјалну помоћ, онима који су аутоматски добили 100 евра, то је 6.145.529 грађана Србије", рекао је за Тањуг министар финансија.

Каже да тај број пријављених довољно говори у прилог томе да је Влада Србије том економском мером погодила тачно у центар и наводи да је тај новац већ у економским токовима наше земље.

"Већ се и купује роба, купују се производи и на такав начин смо покренули или допринели покретању наше економије након кризе са корона вирусом", напоменуо је Мали.

Посебно му је, каже, драго што је Влада Србије обећање које је дала и испунила.

"У неком претходном периоду, са неким претходним владама, била су разна обећања, 1.000 евра, па биће, неће бити. Ми смо били скромнији, рекли смо имамо 100 евра могућност да подржимо и помогнемо сваког пунолетног грађанина Србије. Ми смо тај новац исплатили, то обећање смо испунили", поручио је министар финансија.

Прецизирао је да је данас само остало да се исплате они грађани који су се пријављивали за помоћ од 100 евра у четвртак или петак, а то је негде око 74.000 суграђана.

"Данас у потпуности завршавамо са тим програмом, а сам програм економских мера који је усмерен и ка привреди, 5,1 милијарду евра и даље траје. Ми смо прошле недеље исплатили други минималац за 235.000 предузећа, укупно је 1.050.000 радника добило минималну зараду од Владе Србије. Још једну минималну зараду исплатићемо почетком јула. Тиме ћемо затворити цео програм економских мера", каже Мали.

Навео је да је Србија апсолутни рекордер у Европи по питању стопе раста наше економије у првом кварталу, по томе да немамо масовна отпуштања и да смо избегли оне најцрње сценарије као у САД и неким другим земљама Европе.

"Сачували смо запосленост, сачували смо наше фабрике, наше производне погоне, са пуним правом очекујемо да, уколико будемо марљиви, вредни, радни, до краја године имамо највишу стопу раста нашег БДП-а у Европи", нагласио је министар финансија.

Каже да све земље очекују високе негативне стопе раста, односно пад БДП, па је тако навео да је Француска рекла да ће имати минус 11, Велика Британија чак и више од тога, Хрватска минус девет...

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести