Мали: Јавне финансије СТАБИЛНЕ, држава хоће и може да ПОМОГНЕ

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је вечерас да је сет мера, који је најавио председник Србије Александар Вучић, наставак одговорне економске политике и подизања животног стандарда грађана.
dinari budzet, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Уштедели смо 85 милијарди динара у првих пет месеци ове године, а најављене мере за ову годину коштају 23 милијарде, рекао је Мали гостујући у емисији Хит Твит на Пинку.

Истакао је да финансијска стабилност земље није угрожена и да ће се нове мере помоћи грађанима финансирати из реалних извора и одбацио тврдње које се могу чути из редова опозиције да ће се држава додатно задужити.

Мали је нагласио да се план задуживања за ову годину се не мења и додао да јавни дуг износи 51,4 одсто БДП, што је далеко испод нивоа које предвиђају критеријуми Мастрихта од 60 одсто.

Још од ковида 2020. године, веома одговорно водимо економску политику да подигнемо стандард грађанима Србије. Држава је показала да има стабилне јавне финансије и да хоће да помогне, навео је Мали.

Истакао је да нови сет мера представља наставак економске политике усмерене ка томе да је, када постоје пробеми, као што сада постоје са подизањем трошкова живота, држава ту да реагује.

Нагласио је да ће са подизањем пензија које предвиђају нове мере, просечна пензија на крају године износити 390 евра, као и да се наставља раст плата.

Мали је рекао да држава испуњава дато обећање, када је представљен програм Србија 2025, да ће просечна плата до краја 2025. бити 1.000 евра, а пензија око 450 евра.

Подсетио је да нове мере предвиђају да раст октобарске пензије 5,5 одсто и од јануара још најмање 14,5 одсто, као и да ће кумулативно за две године пензије бити повећане 55,8 одсто.

Видели смо да имамо простор, а то најстаријима много значи. Циљ сваке економске политике је да подигнете квалитет житота и животни стандард грађана и тиме се бавимо, навео је Мали.

Казао је да ће просветари и медицински радници, њих око 205.000, имати  од 1. септембра повећање плата од 5,5 одсто и затим од јануара још 10 одсто, као и осталима у јавном сектору.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести