Мали: Мере показују снагу државе и оптимизам

Мере, рекао је Мали за РТС, имају два циља – очување радних места и подршка малим и средњим предузећима.
 Ministar finansija Siniša Mali na RTS Foto: RTS/prinskrin
Фото: Министар финансија Синиша Мали на РТС Фото: РТС/принскрин

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће пакет економских мера за помоћ привреди због епидемије коронавируса бити 50 одсто буџета државе Србије, а да мере показују снагу државе и оптимизам за излазак из кризе.

На јучерашњој конференцији за медије представљен је економски програм којим ће држава помоћи привреду са 5,1 милијардом евра, а према речима министра, реч је помоћи која је у висини 11 одсто бруто друштвеног производа Србије.

Мере, рекао је Мали за РТС, имају два циља – очување радних места и подршка малим и средњим предузећима.

Наводи да це накнаду за минималац добити 900.000 предузетника – кројачи, физери, таксисти.

"Ми ћемо, ако немате приходе, исплатити три минималне зараде почевши од 1. маја, то је око 90.000 динара помоћи за сваког од њих. Сва предузећа која желе да буду део програма не смеју да отпусте више од 10 одсто запослених које су имали 15. марта", истице министар финансија.

Према његовим рецима, један од највећих захтева предузетника је био да их дрзава ослободи плаћања пореза и доприноса.

"Не морате сада да плаћате порезе и доприносе, држава ће да плати. Ако немате за нето, држава ће да плати минималац", истиче Мали.

Објашњава да це држава новац уплатити на нови, наменски рацуна предузеца, али директно радницима.

"Неплацање пореза и доприноса је 161 милијарда динара је мање новца у буџету. Ми цемо то морати да надоместимо, али цео пакет је и направљен да највеци терет кризе преузме држава. Ви цете добити новац од нас само да уз што мање последица изадемо из кризе", истице министар.

Када је рец о помоци граданима од 100 евра, Мали је рекао да це градани тај новац добити на рацун неколико недеља након укидања ванредног стања.

"Видите колико нам је држава јака, сада смо стабилни. Мало да дигнемо оптимизам и сви заједно продемо кроз кризу, али и покажемо снагу наше земље. Тај новац це да се потроши, да би се потрошило, неко мора да произведе, ви цете да завртите своју привреду", указује Мали.

Говореци о здравственом стању председника Србије који се не осеца добро, Мали је рекао да су Вуцица замор и премор сустигли.

"Знате да има здравствене проблеме, није био у могуцности да представи економски програм. Он живи за економију, пред је координационог тела за оцување кризе, али није успео да доде. Ово су његове мере. Без њега ове мере не би биле могуце. Надам се да це брзо да се опорави", рекао је министар.

Поновио је да ће се председник обратити грађанима у наредних 48 сати.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести