Мали: ММФ и ЕК предвиђају Србији највећи раст 2021. и 2022.

БЕОГРАД: Србија ће имати најбољи резултат у Европи када је реч о стопи раста, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали и подсетио да ће од 1. јануара бити увећане пензије, минимална зарада, плате у јавном сектору и настављено улагање у велике пројекте.
sinisa mali
Фото: Tanjug/Dragan Kujundžić

Он је гостујући на ТВ Хепи нагласио је да о нашим резултатима говоре и Европска комисија ЕК и Међународни монетарни фонд (ММФ) а они су такви да ћемо ове године имати најмањи пад у Европи а највећи раст БДП-а наредне две године.

Истакао је да очекује да ће Србија имати бољи резултат и од оног који су прогнозирали ММФ и ЕК.

"Када се говори о економији морате да имате више сектора на које можете да се ослоните у случају кризе. Ми смо желели да уз изградњу инфраструктуре, привлачимо директне стране инвестиције и зато имамо највећи број фабрика које су у Србији икада отворене, раст индустрије и поред кризе и историјски ниску незапосленост од 7,3 одсто", објаснио је Мали.

Подсетио је да је само за првих девет месеци ове године прилив страних директних инвестиција износио 1,9 милијарди евра, као и да нико од инвеститора није повукао планиране инвестиције.

"Јесу померали отварање фабрика, али нико није одустао. Видећете још боље резултате код стопе незапослености, директних страних инвестиција јер желимо да уложимо у инфраструктуру више него икада", истакао је министар Мали.

Нагласио је да се не одустаје од пројекта Србија 2025, који треба да доведе до тога да просечна плата буде 900, а просечна пензија око 430 евра. Подсетио је да је њиме планирано улагање 14 милијарди евра додатних инвестиција у инфраструктуру.

"Видећете колика су улагања планирана буџетом за 2021. годину. Крећемо да улажемо у канализациону и водоводну мрежу, да градимо фабрике за пречишћавање отпадних вода у више од 70 локалних самоуправа", рекао је Мали и додао да се у тај посао креће већ следеће године.

Према његовим речима то је кичма и основа развоја у наредном периоду, а на основу тога се добија прогноза и ММФ-а и ЕК и долази до високих стопа раста.

Мали је истакао да Међународни монетарни фонд и Европска комисија прогнозирају највећи раст за Србију и за 2021. као и за 2022. годину.

Навео је да је планирано да буџет за следећу годину буде усвојен на Влади до краја недеље и да би уз буџет на седници требало да се нађе и Нацрт закона о фискализацији, јер се тежи постизању комуникације са Пореском управом у реалном времену.

"То ће омогућити да видимо постоји ли пореска авазија, односно избегавање плаћања пореза. Имаћемо и Закон о е-фактурама, који предвиђа да од 1. јануара постоји системска повезаност, што убрзава повраћај ПДВ-а", рекао је Мали.

Објаснио је да ће када дође до упаривања, држава истога дана враћати ПДВ, што ће променити начин функционисања и у великом степену утицати на смањење сиве економије.

Осврнуо се и на програм Моја прва плата и рекао да је то прави начин да се обрати пажња на младе којима је неопходно прво радно искуство, те да ће следеће године бити издвојено више новца за те намене.

Захвалио је грађанима који учествују у наградној игри Узми рачун и победи, јер тиме помажу сузбијање сиве економије.

Иначе, прво извлачење у овој игри ће бити организовано у суботу 21. новембра.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести