Мали: Најважније је да смо сачували макроекономску стабилност

БЕОГРАД: Последице кризе као што је ова са ковидом најбоље се ублажавају брзом реакцијом а Србија је то успела и успела је да да одржи макроекономску стабилност што је за привреду веома важно, оценио је министер финансија Синиша Мали на панелу после представљања Беле књиге за 2021. годину Савета страних инвеститора.
mali
Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

Он је нагласио да сада постоји потенцијална криза изазвана инфлацијом, која према његовим речима, има два аспекта, при чему је један, велика количина новца у оптицају, глобално гледано а са друге су поремећаји у ланцима снабдевања.

“Инфлација ће се стабилизовати у другом кварталу следеће године”, истакао је Мали и навео да држава када јер реч о актуелној кризи у енергетици, слуша привреду и грађане и да ће као као што је реаговала на ковид кризу одгворно и правовремено реаговати и са сваком другом кризом.

Нагласио је да је веома важно што је створен мост поверења са привредом и што она зна да ће држава помоћи ако буде потребе.

Говорећи о буџету за наредну годину истакао је да Србија не одустаје од својих економских циљева а један од важнијих међу њима су велике капиталне инвестиције, као један од стубова нашег развоја.

Навео је да је предвјиђено 486 милијарди динара из буџета за 2022, годину за капиталне инвесриције а њима се, како је навео министер упосљава грађевинска индустрија и цело окружење чини аттрактивнијим за улагања.

Подсетио је да се од следеће године минимална зарада увећава за 9,4 одсто, да се пензије повећавају за 5,5 процената, плате у јавном сектору у просеку за 7,3 одсто као и да се наставља смањење оптерећења на плате на терет послодаваца.

Мали је најавио и увођење новог система е фискализације, што ће према његовим речима, заједно са увођењем е фактура допринети бољој борби против сиве економије.

“До данас смо на рачуне 15.000 фирми уплатили новац за субвенције за набавку фискалних каса. Увођење е фискализације привреду не кошта ништа, а према подацима Привредне коморе Србије годишње јој штеди око 10 милиона евра”, рекао је Мали.

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре је истакао да је владавина права битна у овој области јер је како је рекао веома важно да су инвестиције у складу са законом и да су чуване законом.

Председник Савета страних инвеститора Мајкл Мишел је указао да нема повратка на стари начин пословања, ида напредне технологије треба да постигну пуни потенцијал.

Према његовим речима регулативе Европске уније је ту, владе су то препознале а приватни сектор треба да погура иновативнија решења на том плану.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести